eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók koronavírus tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A koronavírus nem tűnhet el úgy, mint a fekete himlő

Jakab Ferenc virológus szerint a 22 millió AstraZeneca-vakcinából beadott 37 vérrögképződéses eset azt mutatja, hogy az oltás biztonságos, Oroszi Beatrix epidemiológus pedig amondó, tudatosítsuk, hogy a koronavírus velünk fog maradni.

Eddig a fekete himlő volt az egyedüli vírus, ami sikerült teljesen száműzni a világból, a koronavírust középtávon inkább olyan területekről lehet majd eltüntetni, ahol a lakosság 90 százalékát sikerül beoltani. De rövidtávon is az oltás az egyetlen megoldás, amivel megfékezhetjük a pandémiát - jelentette ki Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai és epidemiológiai projektvezető epidemiológusa egy konferencián.

"Megtanulunk együttélni a vírussal, és csak egy enyhe vagy közepesen súlyos megbetegedést okoz, amelyet az egészségügyi ellátórendszer a rendelkezésére álló egyre jobb terápiákkal kezelni tud. Azt gondolom, ettől egy karnyújtásnyira vagyunk.

A védőoltás nem csodaszer, hanem csak egy eszköz, de tény, hogy a legjobb eszköz"

- fogalmazott.

Jakab Ferenc virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője hangsúlyozta: valóban egy év alatt lett a vírus ellen vakcina, de ezt sok éves kutatás-fejlesztés előzte meg. A szakember szerint éppen ezért nem kell tartani a variánsoktól sem.

"Kutyából nem lesz szalonna, koronavírusból pedig nem lesz semmi más egyéb. Tehát ha valakinek van egy alapvédettsége a koronavírussal szemben, akkor azt gondolom, hogy ha nem is 100 százalékos mértékben, de valamilyen védettsége biztosan lesz más variánsokkal szemben is. Az új technológiáknak köszönhetően pedig védőoltást már nagyon gyorsan elő lehet állítani."

A virológus hozzátette: az AstraZeneca oltása biztonságos. Az a tény, hogy több országban is kis időre felfüggesztették a vele való oltást, csak az emberek megnyugtatását szolgálta. Azt mutatja, hogy minden egyes esetet komolyan vesznek és kivizsgálnak.

"22 millió dózist adtak be belőle szerte a világban, 37 esetben fordult elő súlyos mellékhatásként vérrögképződési probléma, ami gyakorlatilag messze nem szignifikáns. Nincs egyértelmű összefüggés az AstraZeneca oltása és a vérrögképződés között, vagyis

az oltás biztonságos."

Oroszi Beatrix mindemellett a nyitást illetően óvatosságra int.

"A nyitást ésszel, fokozatosan kell végrehajtani, és nem szabad elfelejteni, hogy a vírus még mindig velünk van. Minden szükséges védelmi intézkedést meg kell tennünk, nem szabad ebben elfáradnunk" - figyelmeztetett.

A járványügyi szakember az oltás fontossága mellett leszögezte:

ha mindenki felvenné a maszkot, tartaná a védőtávolságot és figyelne a kézfertőtlenítésre, akkor a koronavírus tulajdonképpen nem is tudna terjedni.

Mindenkinek része van abban, hogy mi lesz holnap – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×