eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Vigyázat, káros tartalmú SMS ütötte föl a fejét

Csomagküldő szolgálatok nevében küldenek SMS-eket 20-as, 30-as, 70-es hálózatból is meglévő telefonszámokat használva adathalászok. Ha valaki figyelmetlen, egy trójai vírust telepíthet a telefonjára, amit valószínűsíthetően banki hozzáférések megszervezésére írtak a kiberbűnözők.

A Nemzeti Szakszolgálat Nemzeti Kibervéldemi Intézet sajtóreferensének tájékoztatása szerint a szóban forgó SMS-ben található egy link, amely egy csomagküldő szolgálatnak az arculatelemeit használó oldalra navigál, ahol arra próbálják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy egy applikációt telepítsen a mobiltelefonjára. És igazából ez az alkalmazás tartalmazza azt a káros kódot, amivel meg tudjuk fertőzni a készülékünket, tehát maga az oldal felkeresése elviekben még nem jelenthet különösebb gondot – magyarázta az InfoRádióban Bor Olivér.

Az alkalmazás a szakemberek sejtése szerint elsősorban egy adatlopásra felvértezett trójai vírust tartalmaz, amely arra specializálódott, hogy hozzáférjen a banki adatokhoz. Amennyiben valaki mégis letöltené az applikációt, megfertőzve a készülékét, a Nemzeti Kibervéldemi Intézet azt javasolja, hogy

az érintett eszközön haladéktalanul végezzen el egy gyári visszaállítást,

mert ezzel az úgynevezett hardcore reset érhető el igazából, hogy kitörlődjön a káros kód.

Bor Olivér az InfoRádió kérdésre azt is közölte, hogy egyelőre azt is vizsgálják, hogy vajon belföldről vagy külföldről indított adathalászatról van-e szó. Mint fogalmazott, az intézet munkatársai ilyen és hasonló esetben minden szegmensét megnézni a világnak, hogy honnan érkezhetett a támadás,

ennek behatárolása azonban még kis időt fog igénybe venni.

Az ügy kapcsán a Magyar Telekom arra is felhívja a figyelmet, hogy mobilalkalmazást csak a gyártók által felügyelt forrásból, így a Google Play Store, az Apple AppStore vagy a Huawei AppGallery használatával töltsenek le az ügyfelek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×