eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Orbán Viktor kormányfőn koronavírus-tesztet végeznek – forrás: Facebook
Nyitókép: forrás: Facebook

Most dönt a kormány a húsvéti korlátozásokról

Számos konzultációt követően szerdán meghozza döntéseit az újranyitással és a húsvét "megünnepelhetőségével" kapcsolatban a kormányzat.

Rengeteg impulzust kapott a különféle ágazatok felől a kormány a szerdai kormányülés előtt, ahol a korábbi ígéret szerint el kell dőlnie, mi történjen a nyitásnak a múlt héten csak egy héttel elhalasztott megkezdésével.

Az egészségügyi szakma véleménye egyértelműnek látszik, hétfő este kemény hangú közleményben követelt a Magyar Orvosi Kamara vezetése további kéthetes, de minden eddiginél szigorúbb zárást, hogy a tavasz második felében valóban szó lehessen nyitásról. Kincses Gyula, a kamara elnöke az InfoRádióban kemény szavai között elmondta azt is, például a drogériák nyitva tartásának semmi értelme sincs, illetve az emberek igen fegyelmezetlenekké váltak, még a vásárlásaikat sem tudják megtervezni, pedig elég lenne egy héten csak egyszer betérni a boltba.

És ha már boltok, illetve szolgáltatások: Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel tárgyalt.

"Harcosak, újranyitást akarnak a boltok és a szolgáltatók, általában az élet kereteinek természetes helyreállítását kívánják, és igazuk is van, de azt is meg kell érteniük, hogy az élet védelme az első: amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltjuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, mivel ők közvetlen életveszélyben vannak. Ugyanakkor elfogadtuk a kamara több javaslatát, amelyek észszerűsítést és árnyaltabb szabályozást céloznak meg. Kérik, hogy a boltok esetében az általános zárás helyett

négyzetméter alapú korlátozásra

térjünk át. Külön plázaszabályokat is javasolnak, és a szolgáltatások megnyitásához szükséges, sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek, ezeket mind tárgyalni fogja a kormány" – fogalmazott a találkozó után Facebook-videójában a kormányfő, ami azt jelentheti, hogy

  • a kicsi (bármilyen) üzletekre más szabályok lehetnek érvényesek a jövő héttől, mint a nagy területűekre
  • előrébb hozhatja a nyitást, hogy már nem a 60, "csak" a 65 éven felülieket kell beoltani hozzá legalább egyszer.

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón a fentiekkel kapcsolatban még azt is megjegyezte, hogy

"a nagyhét fontos lehet" a szolgáltatói szektor számára.

Továbbra is tartja magát a szám - ezt is Orbán Viktor mondta többször is a napokban -, hogy a nyitás első lépéséhez 2,5 millió oltottnak kell lennie. Friss adatok szerint 2 031 627 embernek beadható vakcinamennyiség érkezett eddig Magyarországra - az eloltás folyamatos, 1,636 millióan kapták meg legalább az első oltásukat.

Ami az oktatást illeti, "jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni" - fogalmazott szintén a miniszterelnök még múlt pénteken, és az InfoRádió Aréna című műsorában járt, köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán is ugyanezzel számol. Az Index is úgy tudja, az iskolák - mellettük a vendéglátó teraszok - kaphatnak elsőkként zöld jelzést, de a nyitás lehetőségeinek kihasználása összefügghet a védettségi igazolvánnyal is, amely motivációt jelenthet az eddig még nem regisztráltak jelentkezésére oltásra. A teraszok nyitására egyébként a miniszterelnök is célzott, útban hazafelé izraeli látogatásáról, ahol a "járvány után visszatérő élet jeleit" tapasztalta.

Küszöbön állhat a szállodák korlátozott kinyitása is, erről pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt a múlt heti Kormányinfón.

A nemzeti konzultáció 528 ezer válaszadója abban támogatja a kormányt, hogy fokozatosan nyisson, igen magas volt a támogatottsága például a kijárási korlátozás eltörlésének (74 százalék), de a sportlétesítmények nyitásának is szigorú szabályok mellett, ellenben a határnyitást igen kevesen támogatják.

Hogy a húsvétra speciális szabályok vonatkozhatnak - akár "nyitás előtti" szabályok is - arra Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjúban célzott. Ismert, tavaly karácsonykor is ilyen átmeneti szabályok voltak szenteste, nem volt kijárási korlátozás, és 10 fős összejöveteleket tartani lehetett. A kormányfő azt is ígérte, a lányok és asszonyok "meg lesznek locsolva".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×