eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

Komplex stratégia készül a koronavírus kutatására - a nap hírei

Két új koronavírus elleni vakcina válhat elérhetővé Magyarországon - jelentette be az országos tisztifőorvos. Komplex stratégia készül a Covid-19 vírus kutatására. További szigorításokat szorgalmaz a Magyar Orvosi Kamara a súlyosbodó járványhelyzet miatt. A nap legfontosabb hírei március 22-én.

Két új koronavírus elleni vakcina válhat elérhetővé Magyarországon- jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a kínai-kanadai és egy indiai szerről van szó. Az újabb két vakcinát már vizsgálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Müller Cecília hozzátette: újabb levelet küld azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak oltásra. A tisztifőorvos kedvezőnek nevezte, hogy emelkedik a beoltottsági arány, illetve azt is, hogy megállt a fertőzöttség növekedése a szennyvízmintákban. A lakosság 16 százaléka már legalább az első adag koronavírus elleni védőoltást megkapta.

Az elmúlt 24 órában 189 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben. Újabb 9 046 embernél igazolták a kórokozót, az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 188 ezret. Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 340-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 581 ezerre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 18 400-at.

Komplex stratégia készül a Covid-19 vírus kutatására - ebben állapodott meg az emberi erőforrások minisztere és az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke. Kásler Miklós tájékoztatása szerint a szakmai program válaszokat keres például arra, hogy mi tesz egyes embereket érzékennyé a tünetek tartós fennmaradására. Vizsgálja, hogy kiváltnak-e a vírus és a variánsok okozta fertőzések krónikus szív-, idegrendszeri, daganatos vagy más szervi betegséget.

Hamarosan megvitatja a kormány a családügyi civil szervezetektől kapott újraindítási javaslatokat. Ezt a miniszterelnök mondta a múlt héten indult egyeztetés-sorozat újabb megbeszélésén. Orbán Viktor az Egyszülős Központ budapesti épületében a családügyi civil szervezetekkel tartott tanácskozás után elmondta: az országot nemcsak gazdaságilag kell újraindítani, a családokat ugyanis megviselte a bezártság, az elszigeteltség.

Egészségügyi tanuló és végzettségű önkéntesek jelentkezését várja a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére az Országos Kórházi Főigazgatóság. A szervezet kiemelte, hogy a magyar egészségügyben évszázados hagyománya van az önkéntességnek. A közlemény szerint a magyar egészségügy eddig is képes volt mindenkinek az elérhető legmagasabb szintű ellátást biztosítani.

További szigorításokat szorgalmaz a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a súlyosbodó járványhelyzet miatt.A testület a döntéshozóktól azt kéri, azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát. Kérik továbbá, hogy rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva. A MOK elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

Hatályba lépett a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatóságot érintő közzétételekről szóló uniós rendelet - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. A rendelet célja, hogy a pénzügyi piaci szereplők integrálják a fenntarthatósági kockázatokat a folyamataikba, figyelembe vegyék a fenntarthatóság szempontjából káros hatásokat, valamint növeljék a pénzügyi termékek átláthatóságát.

Uniós tisztségviselők szerint a Föld népességének egynegyede nem jut hozzá tiszta vízhez. Az Európai Bizottság kül-és biztonságpolitikai főképviselője, illetve a környezetért felelős biztos a víz nemzetközi világnapja alkalmából azt írják: a biztonságos és megfizethető vízhez való hozzáférés a világ számos részén nagy kihívást jelent. A vízhiány Európában is nő.

Elfogadhatatlannak nevezte az uniós szankcióra adott kínai válaszintézkedéseket Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az uniós Külügyek Tanácsa négy magas rangú kínai hivatalnokot vett szankciós listára, mert felelősök az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódért. Peking válaszul uniós diplomatákat sújtott megszorító intézkedésekkel. Szijjártó Péter külügyminiszter értelmetlennek és károsnak nevezte a kínaiak ellen hozott európai uniós szankciókat.

Szlovákiában bejelentette lemondását a gazdasági miniszter. Richard Sulík a kormány harmadik minisztere, aki távozik posztjáról két héten belül. A négypárti kormánykoalíció egyik kisebb, liberális pártjának az elnöke lemondását azzal indokolta, hogy ezzel teljesíteni akarja azt a feltételt, amelyhez Igor Matovic saját lemondását kötötte vasárnapi bejelentésében. Igor Matovic távozását konkrétan Richard Sulík, valamint több más politikus lemondásához kötötte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×