eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tűket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján 2021. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Müller Cecília: a következő hetekben még romlani fog a helyzet

Már nem új kórtermeket, hanem komplett új részlegeket kell megnyitni a kórházakban. Elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknél kell a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására számítani. Kiderült az operatív törzs tájékoztatóján, hogy mikor és hogyan bővül az oltópontok köre, és mi lesz itthon az AstraZeneca-oltásokkal.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője kezdte a tájékoztatót a hosszú hétvége rendőrségi adataival.

  • 2772 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt, 2620-an közterületen, 100-an zárt helyen, 52 tömegközlekedési eszközön nem vagy rosszul hordták a védőeszközt.
  • 1893 emberrel szemben kijárási tilalom miatt intézkedtek, 49 szabálytalan kutyasétáltatót találtak.
  • 300 alkalommal intézkedtek az országon átutazó emberekkel szemben, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó szabályokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta, nagyon erőteljesen terjed a járvány, az országra, minden szektorra, de leginkább az egészségügyi ellátórendszerre óriási terhelés nehezedik.

A hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba, mindannyiuknál súlyosan zajlik a betegség, a brit mutáns fertőzőképesebb, fiatalabbakat betegít meg és súlyosabb betegségeket okoz, nagyon rövid idő alatt.

Rendkívül fontos, hogy most mindenki felelősségteljesen viselkedjen

- hangsúlyozta a szakember.

  • 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett kedden, ezt elsősorban a regisztrált időseknek tartják fenn, és még második oltásokat is be fognak belőle adni.
  • 100 000 Sinopharm oltás érkezik szerdán, előbb az ígértnél.
  • AstraZeneca oltóanyagot is várnak a héten, de a cég már jelezte korábban, hogy kevesebbet szállít.
  • A korábban érkezett Sinopharm (480 000 darab) és Szputnyik V vakcinákat (280 000 darab) fel tudják szabadítani oltásra, ezek vizsgálatával végeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

Már nem új kórtermeket, hanem komplett új részlegeket kell megnyitni a kórházakban, mert olyan sokan kerülnek kórházba súlyosan zajló betegségük miatt; 9844 főt ápolnak kórházban, 1067-en vannak lélegeztetőgépen a keddi adatok szerint.

A szennyvízvizsgálatok eredményei is emelkedést mutatnak a következő hetekre,

valamennyi járványügyi adatunk kedvezőtlenül alakul - mondta Müller Cecília.

A vírusmutánsok teljesen megváltoztatták a járványügyi görbét a harmadik hullámra: a járvány elején azonosított "vadvírus" egy kevésbé fertőzőképes, nehezebben terjedő alak volt - ha ez lenne itt a harmadik hullámban, akkor kedvezőbb helyzetben lennénk.

Egyet tudunk tenni: elkerülni a megbetegedést, hiszen nem tudható előre, hogy egy-egy konkrét személynél hogyan zajlik le a betegség - figyelmeztetett ismét az országos tisztifőorvos.

Elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknél kell a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására számítani

- mutatott rá.

Ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor lesznek újabb oltópontok a járóbeteg szakellátóhelyeknél, de addig maradnak a kórházi és háziorvosi oltópontok. Annyi oltópontot nyitnak, amennyi szükséges az összes vakcina felhasználásához - jelentette ki az egyes városok által felajánlott "civil" oltóhelyszínek kapcsán (ahol könnyebb parkolni, nagyobb a hely, ugyanannyi idő alatt több embert lehetne beoltani - ezt Budapest is felajánlotta, Szombathely pedig meg is csinálja).

Az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatos aggályok (és több ország oltásfelfüggesztési döntése) miatt a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is megszólalt. Közölték, e szérummal már 17 millió embert oltottak be, közülük lett 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset. Oltás nélküli időszakkal összehasonlítva ez nem jelent magasabb számokat, illetve sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a koronavírus-fertőzésbe hal bele valaki, mint hogy bármilyen baja legyen valakinek a vakcinától. Az eseteket nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni a vakcina beadásával - mondta Müller Cecília, mindehhez hozzátéve: maga a betegség is vérrögképződéssel jár, a kiserek belső falát támadva fokozza ennek mértékét.

Mint mondta, több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával.

Kérdések

Az AstraZeneca körül kialakult helyzetről mi az operatív törzs véleménye?

Egy mondatot hozzátett a korábban elhangzottakhoz Müller Cecília: a bizonyítékokon alapuló orvostudomány, a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait követik.

Fertőzőbbek-e a mutánsok és rövidebb idő is elég-e a vírus elkapásához?

Igen és igen. A brit vírusvariáns a magyarországi fertőzések több mint 80 százalékában van már jelen, egy ember négy másikat tud megfertőzni. A klinikusok is azt tapasztalják, hogy nagyon gyorsan fertőz a brit mutáció.

Ha valaki pár hónapja volt beteg és oltási behívót kap, mit tegyen? Készíttessen-e ellenanyag-tesztet?

Ellenanyag-teszt készítésére nincs szükség. A jelenlegi irányelvek szerint a gyógyulás lezajlását követő három hónapig nem javasolják az oltás felvételét.

A fiatalok egyre nagyobb fertőzöttszáma miért van?

Az NNK-ban több vizsgálatot is elkezdenek az ügyben. Egyelőre az látható, hogy a vírus jobban támadja a fiatalokat, mint korábban, illetve az idősebbek egyre nagyobb számban vannak beoltva, ez is hozzájárul a fiatalok körében észlelhető betegszám-növekedéshez. Később az ezzel kapcsolatos adatokat is nyilvánosságra kívánják hozni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×