eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a nemzeti konzultációról tart sajtótájékoztatót az Igazságügyi Minisztériumban 2020. július 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szentkirályi Alexandra: a kormány nem csak beszél a klímavédelemről, hanem cselekszik is

A kormányszóvivő az ITM államtitkárával közösen foglalta össze az egy éve meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv eredményeit.

A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni hatékony fellépés mellett és kitűzött célja a környezet megóvása a következő generációnak is – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárával közös videoüzenetben.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, valamint energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár közösségi oldalán a videót annak alkalmából tették közzé, hogy

a kormány egy éve hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet.

"Számunkra a természetvédelem nemzeti ügy" – fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kormány nem csak beszél a témáról, hanem cselekszik is.

Az elmúlt év intézkedései közül Steiner Attila kiemelte

a tavaly indított Tisztítsuk meg az országot! programot és a HulladékRadar okostelefonos alkalmazást, amelyek segítségével eddig 25 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze országszerte.

Ez a hulladék 800 darab vasúti tehervagont töltene meg – mondta.

Megjegyezte: a kormány nyártól betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, illetve ösztönzik az újrahasznosítást, valamint a hulladék újra feldolgozását is.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: mivel az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvízkészlet véges, megkezdték a Duna és a Tisza műanyagoktól és szennyező anyagoktól való megtisztítását is. Személyesen is tapasztalta egy éve, milyen nagy erőfeszítéssel dolgoznak a vízügyi szakemberek azon, hogy megtisztítsák Magyarország folyóit a külföldről érkező illegális hulladékoktól – tette hozzá.

Steiner Attila fontos lépésnek nevezte, hogy a Mátrai Erőmű európai uniós forrásokból is támogatott modernizációjával leáll az utolsó széntüzelésű erőmű Magyarországon. A földgázalapú technológia bevezetésével egy fenntartható átállást biztosítanak a régiónak, és csökken a szén-dioxid-kibocsátás – mondta.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: az akcióterv célja az is, hogy 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen Magyarország energiatermelése, 2050-re klímasemlegessé váljon az ország.

Ennek érdekében támogatják az elektromos járművek használatát is,

eddig több mint 2000 elektromos kerékpár, 300 robogó és 950 elektromos autó beszerzéséhez járultak hozzá

– jelentette ki Steiner Attila.

Emlékeztetett, hogy a Zöld busz program révén nyolc vidéki városban tesztelhetik az elektromos buszokat, amelyek a dízel járműveket váltják ki. A teszt márciusban Zalaegerszegen kezdődik, majd Kaposvár és Kecskemét következik. Minden lecserélt dízelbusz után évente 50 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg az ország, amit 800 fa tudna megkötni – mondta az államtitkár.

Steiner Attila közölte: megkezdődött a naperőművek kapacitásának növelése is, már 80 ezer családi ház, illetve kis- és középvállalkozás, valamint közintézmény tetején működnek napelemek, amelyek révén magyar családok és a vállalkozások olcsón juthatnak energiához.

Szentkirályi Alexandra arról is beszámolt, hogy a faültetési programban már több mint 1,1 millió fát ültettek, az akció tavasszal folytatódik. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27 százalékra nő, 650 hektár erdőt telepítenek, 3 millió facsemete ültetésével – ismertette a kormányszóvivő.

Steiner Attila azt is elmondta: Magyarország eddig 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki zöld állampapírt intézményi befektetők számára. A zöld államkötvény bevételeit klímasemlegességi célok eléréséhez, az ezt elősegítő beruházásokra fordítják – jegyezte meg az ITM államtitkára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×