eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Figyelmeztetés: érdekes zajok esetén hátraarc

Lehet, hogy most érdemes a járt utakat elhagyni a járatlanért – mondja a Pilis Parkerdő szóvivője, a legfelkapottabb helyeken ugyanis rengetegen keresik fel az erdőt. De bárhová is menjen valaki kirándulni, a kicsinyeivel vonuló vaddisznókra mindenhol érdemes fokozottan figyelni.

Lassan az erdőre is ki lehet tenni a megtelt táblát, fogalmaz a Pilisi Parkerdő szóvivője. A 65 ezer hektárt kezelő társaság 2020 előtt évi 25 millió látogatói alkalmat regisztrált, a pandémia hatására azonban alaposan megugrott ez a szám, év végére 20-25, sőt, egyes területeken 50 százalékkal is.

A Rám-szakadéknál, a Prédikálószéknél vagy Dobogó-kőn nagyon sokan vannak, így aki a járványhelyzet miatt kisebb tömegre vágyik, jobb, ha kissé elszigeteltebb helyeket keres, tanácsolta Mészáros Péter. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a Pilisi Parkerdő honlapján számos kevésbé ismert helyszín is kirándulásra ajánlott, köztük a Gerecse, vagy a Gödöllői-dombság.

A szakember azonban ezekben a hetekben óvatosságra inti a kirándulókat,

hiszen legyen szó jártról vagy járatlanról, kondák keresztezhetik a túrázók útját. A kicsinyeit védő vaddisznó az emberre kevésbé, a szintén ősi ösztönök által hajtott kutyákra azonban veszélyes lehet. Ezért aki kutyát sétáltat az erdőben: csak is kizárólag pórázon tegye, nyomatékosította.

Bár a vad alapvetően fél az embertől, nem keresi társaságát, sarokba szorítva, ha nincs menekülési útvonal azonban támadólag léphet föl. Tehát, ha „érdekes zajokat” hallunk, erős fujtatás–röfögést, Mészáros Péter azt tanácsolja, apró lépésekkel hátráljunk, és semmiképp ne közelítsük meg az állatot. „Lehet tapsolni, kiabálni, de mindenképp adjuk meg a vadnak a menekülési útvonalat.”

A kismalacok egyébként a búgás véget érte után 3 hónapra 3 hétre és 3 napra születnek meg. Egy koca pedig akár 10-12 utódot is világra hozhat. A vaddisznók ellési időszaka akár júniusig is eltarthat – figyelmeztet a Pilisi Parkerdő szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×