eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kincses Gyula: tűzoltás történt, az orvosok nagy része tényleg jobban jár

A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta, egyes szakmákban az utóbbi években kialkudott ügyeleti díjuknál tényleg kisebb pénzt kaphatnak az orvosok, de ennél nagyobb baj látszik a szakdolgozók jövőjével kapcsolatban.

A kormány úgymond szabad mandátumot adott Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak, hogy tárgyaljon az orvosi ügyeleti díjakról, illetve a szolgálati jogviszonyról a Magyar Orvosi Kamarával (MOK).

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a tiszta viszonyokban érdekelt orvosok jól járnak a március 1-jén érvénybe lépő új szerződéssel, és bízik abban, hogy az orvosok jelentős részben aláírják azt. Az idő viszont szorít.

Az ügyben az InfoRádió elérte Kincses Gyulát, a MOK elnökét, aki elmondta: amit Gulyás Gergely mondott, részben valós.

"Az orvosok nagy része jól jár ezzel a szabályozással, aki tisztességesen, a munkajövedelemből élt és nem a hálapénzből, ugyanakkor van egy réteg, amelyik a régi, nagyon alacsony ügyeleti díjak miatt nem volt hajlandó azon az áron ügyelni, és

kialkudtak maguknak piaci alapon akár vállalkozásként, akár megegyezésként magasabb ügyeleti díjakat.

Most a megemelt díjak egyes szakmákban, például a traumatológusoknál, illetve adott esetben az intenzív osztályon viszont nem érték el ezeket a magasabb díjakat. Ez jelentette a feszültséget" – tisztázta a MOK-elnök.

Összességében azért nagy előrelépést, finomítást lát október eleje óta, mióta az új törvény első olvasatát kézhez kapták az orvosok, túl erős kötöttségekkel.

  • Mára az alapbér ügye is "rendben van", ilyen mértékű béremelés emberemlékezet óta nem volt,
  • a kirendelési kötöttséget is le tudták vinni 2 évről 44 napra.
  • A másodállások kérdésében is sikerült "tisztességes viszonyt" kitárgyalni a kormánnyal; "minden olyan másodállás engedélyezhető, amely nem ütközik a főállással".

Azonban a kancelláriaminiszter által elmondottakban van egy – mint Kincses Gyula jellemezte – "szépséghiba". "Szabad tárgyalási lehetőséget kapott a kórház-főigazgató, de nem kapott hozzá forrást. A létező pénzügyi keretek között tudnak csak folyni a tárgyalások, ez pedig korlátozza a lehetőségeket."

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a most megadott "tűzoltás", mely szerint még 30 százalékos "eltérítési lehetőség" van az ügyeleti díjakban, az átmeneti helyzetet megoldja.

"Utána át kell tekinteni, hogy milyen feszültségek vannak még, a rendszert tovább kell finomítani" – húzta alá.

Szerinte "a kultúraváltás nem ért még végig a rendszeren",

az egyes intézmények vezetői sajnos "pressziót próbálnak a dolgozók felé gyakorolni" arra az esetre, ha nem írják alá az új szerződést.

Hogy távozhatnak-e márciusban nagy számban orvosok az ellátórendszerből – Szegeden például frissiben jelezte 300 orvos, hogy nem ír alá –, arról elmondta, Szeged épp a kultúraváltás hiányára példa, a rektor nem tanúsított ott "kollegiális attitűdöt". Épp az egyes esetek miatt nem dőlhetnek hátra az érintettek március 1. után, ugyanis egy kisebb számú orvoscsoport ellenállása is megbéníthatja a rendszert.

A megnyugtatóbb helyzet mindazonáltal Kincses Gyula szerint csak az orvosokra igaz, ám még ott vannak az átalakításban szintén érintett szakdolgozók is.

"Vannak félelmeim – figyelmeztetett. – Az orvosok tisztességes béremelést kaptak, ezért mindenféle kötöttséget kell vállalniuk, így tudnak mérlegelni és dönteni. De

a szakdolgozóknál ugyanezek a kötöttségek vannak, mint az orvosoknál, csak nincs béremelés."
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×