INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

kincses gyula

mok

jenei zoltán

orvos

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án.

Kincses Gyula: tűzoltás történt, az orvosok nagy része tényleg jobban jár

Újabb cikkünk a témában:

A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta, egyes szakmákban az utóbbi években kialkudott ügyeleti díjuknál tényleg kisebb pénzt kaphatnak az orvosok, de ennél nagyobb baj látszik a szakdolgozók jövőjével kapcsolatban.

A kormány úgymond szabad mandátumot adott Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak, hogy tárgyaljon az orvosi ügyeleti díjakról, illetve a szolgálati jogviszonyról a Magyar Orvosi Kamarával (MOK).

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a tiszta viszonyokban érdekelt orvosok jól járnak a március 1-jén érvénybe lépő új szerződéssel, és bízik abban, hogy az orvosok jelentős részben aláírják azt. Az idő viszont szorít.

Az ügyben az InfoRádió elérte Kincses Gyulát, a MOK elnökét, aki elmondta: amit Gulyás Gergely mondott, részben valós.

"Az orvosok nagy része jól jár ezzel a szabályozással, aki tisztességesen, a munkajövedelemből élt és nem a hálapénzből, ugyanakkor van egy réteg, amelyik a régi, nagyon alacsony ügyeleti díjak miatt nem volt hajlandó azon az áron ügyelni, és

kialkudtak maguknak piaci alapon akár vállalkozásként, akár megegyezésként magasabb ügyeleti díjakat.

Most a megemelt díjak egyes szakmákban, például a traumatológusoknál, illetve adott esetben az intenzív osztályon viszont nem érték el ezeket a magasabb díjakat. Ez jelentette a feszültséget" – tisztázta a MOK-elnök.

Összességében azért nagy előrelépést, finomítást lát október eleje óta, mióta az új törvény első olvasatát kézhez kapták az orvosok, túl erős kötöttségekkel.

  • Mára az alapbér ügye is "rendben van", ilyen mértékű béremelés emberemlékezet óta nem volt,
  • a kirendelési kötöttséget is le tudták vinni 2 évről 44 napra.
  • A másodállások kérdésében is sikerült "tisztességes viszonyt" kitárgyalni a kormánnyal; "minden olyan másodállás engedélyezhető, amely nem ütközik a főállással".

Azonban a kancelláriaminiszter által elmondottakban van egy – mint Kincses Gyula jellemezte – "szépséghiba". "Szabad tárgyalási lehetőséget kapott a kórház-főigazgató, de nem kapott hozzá forrást. A létező pénzügyi keretek között tudnak csak folyni a tárgyalások, ez pedig korlátozza a lehetőségeket."

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a most megadott "tűzoltás", mely szerint még 30 százalékos "eltérítési lehetőség" van az ügyeleti díjakban, az átmeneti helyzetet megoldja.

"Utána át kell tekinteni, hogy milyen feszültségek vannak még, a rendszert tovább kell finomítani" – húzta alá.

Szerinte "a kultúraváltás nem ért még végig a rendszeren",

az egyes intézmények vezetői sajnos "pressziót próbálnak a dolgozók felé gyakorolni" arra az esetre, ha nem írják alá az új szerződést.

Hogy távozhatnak-e márciusban nagy számban orvosok az ellátórendszerből – Szegeden például frissiben jelezte 300 orvos, hogy nem ír alá –, arról elmondta, Szeged épp a kultúraváltás hiányára példa, a rektor nem tanúsított ott "kollegiális attitűdöt". Épp az egyes esetek miatt nem dőlhetnek hátra az érintettek március 1. után, ugyanis egy kisebb számú orvoscsoport ellenállása is megbéníthatja a rendszert.

A megnyugtatóbb helyzet mindazonáltal Kincses Gyula szerint csak az orvosokra igaz, ám még ott vannak az átalakításban szintén érintett szakdolgozók is.

"Vannak félelmeim – figyelmeztetett. – Az orvosok tisztességes béremelést kaptak, ezért mindenféle kötöttséget kell vállalniuk, így tudnak mérlegelni és dönteni. De

a szakdolgozóknál ugyanezek a kötöttségek vannak, mint az orvosoknál, csak nincs béremelés."

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó hang

Kincses Gyula - MOK
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018