eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György
Bedros Róbert, az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a dél-budai centrumkórház építését irányító és koordináló miniszterelnöki megbízott a budapesti Szent Imre Kórházban tartott sajtótájékoztatón 2017. október 25-én. Mögötte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Nyitókép: Mónus Márton

Bedros J. Róbert: két-három nap alatt 1-1,2 millió ember is be tudnánk oltani

A Szent Imre Kórház főigazgatója megérti, hogy vannak olyan szabályok, amelyeket egyre nehezebb betartani, de szerinte tudomásul kell venni, hogy amíg nem érjük el a nyájimmunitást, csak így tudunk védekezni.

Bár Európa-szerte több vírusmutáció is megjelent, idehaza egyelőre nem tapasztalanak eltérő tüneteket, mint korábban – mondta a miniszterelnök főtanácsadója, Bedros J. Róbert az Origónak adott interjúban. Vagyis arányaiban a betegek 53 százaléka enyhe tünetekkel jelentkezik, 19 százalékuk van súlyos állapotban, és 2–3 százalékuk kerül lélegeztetőgépre. Azt azonban ők nem tudják pontosan, hogy melyik vírusvariáns fertőzte meg a kórházi kezelésre szoruló betegeket, mert ezeket a vizsgálatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi el bizonyos betegmintákon – tette hozzá.

Az egészségügyi dolgozók beoltásával kapcsolatban elmondta, a Szent Imre Kórház munkatársainak túlnyomó többsége kérte a vakcinát, ők már a második oltáson is túl vannak. Közülük mindössze

néhányan panaszkodtak enyhe izomfájdalomra a szúrás helyén, illetve páran fáradékonyabbnak érezték magukat egy–két napig.

„Mindez nyilvánvalóan eltörpül egy Covid-fertőzés kockázatai mellett.”

Kiemelte: ha valaki az oltás után elkapja a vírust, akkor minden esélye megvan arra, hogy vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, vagy enyhe lefolyású lesz a betegsége, és nagy esély van arra, hogy nem adja tovább. Vagyis a vakcina megvéd bennünket egy súlyos, akár végzetes kimenetelű megbetegedéstől, ezért ő is arra biztat mindenkit, hogy regisztráljon, ha még nem tette meg, és amint lehetséges, oltassa be magát.

A tömeges oltásra kitérve megjegyezte: bár nem realitás, hogy egyik napról a másikra hirtelen elegendő vakcina álljon rendelkezésre az ország teljes lakosságának beoltására,

„de ha szükséges, akkor képesek vagyunk megszervezni, hogy két-három nap alatt 1-1,2 millió embert is be lehessen oltani”.

Kitért arra is, hogy egyelőre nem lehet még vizsgálni hogy a vakcina mennyi ideig ad védettséget, ehhez legalább 4-6 hónapnak kell eltelnie.

A Szent Imre Kórház igazgatója végezetül azt is közölte, járványügyi szempontból sajnos ma még valóban túl korai lenne a korlátozások feloldása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×