INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

balaton

haltelepítés

ponty

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai a balatoni őszi haltelepítéshez lehalásszák a halállományt a Balatonlelle- Irmapusztai Tógazdaságban 2018. szeptember 26-án. Az itt kifogott háromnyaras pontyokat a Balatonba telepítik.

Most megtudhatja, milyen fogásra számíthat a Balatonon – fotók

Infostart

Egyedül a süllő telepítése maradt el a tervtől tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámoló szerint, ponty, csuka, kősüllő került a Balatonba bőven.

Február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 km-t megtéve, 33 helyszínen történtek haltelepítések – írja a hirbalaton.hu a társaság beszámolója alapján.

„Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300 ezer kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt minden évben igyekszünk túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedni” – fogalmaznak a beszámolóban.

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben.

A térbeli eloszlás kapcsán fontosnak tartja leszögezni a vízkezelő, hogy

a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint,

ezt a haljelöléses vizsgálatok is alátámasztják. Ennek ellenére – ahogy írják – a horgászok igényei miatt minden évben törekednek arra, hogy a Balaton három medencéje között nagyjából egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2020-ban ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 131 453 kg, középső medence: 104 590 kg, nyugati medence: 101 108 kg ponty. A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottak az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt.

Haltelepítés a Balatonon
Haltelepítés a Balatonon – forrás: balatonihal.hu

Egy- és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kilogrammal gyarapodott a Balaton. Ez elmarad a 6 ezer kg-os éves telepítési normától, ám süllőből sajnos még nem sikerült önellátóvá válnia a társaságnak, ezért ki vannak szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban változhat a helyzet, mert a mórichelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek a cég kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére.

Előnevelt csukából a 250 ezer db-os kötelezettséget kétezerrel meghaladva helyezte ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba.

A 252 000 darab betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára,

ahol a helyi horgászok segítségével motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettek a Balatonba, de előnevelt korosztályúakat is helyeztek ki, 120 ezret.

Egy és kétnyaras kősüllőből rekord mennyiség került a Balatonba, összesen 14 330 darab.

Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogták be, majd mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, mellyel elsők az országban. A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg.

Két- és háromnyaras korú compóból a kötelezettséget túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettek.

Idén folytatódott a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási program: október elején összesen 11 ezer darab egynyaras példányt engedtenk szabadon.

Haltelepítés a Balatonon
Haltelepítés a Balatonon – forrás: balatonihal.hu

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket, itt a kötelezettségnek megfelelve 250 ezer előnevelt pontyot, továbbá 51 ezer előnevelt csukát és 50 ezer előnevelt süllőt helyeztek ki.

„A telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításunkból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét telefonon értesítettük. Így 2020-ban sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította volna a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel (és olykor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a “haltelepítési hírek” feliratra kattintva.”

A társaság a honlapján minden haltelepítésről fényképes beszámolót készít, a telepítéseken horgász is jelen van, aki alírásával igazolja, hogy rendben folyt az esemény.

Nyitókép: A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai a balatoni őszi haltelepítéshez lehalásszák a halállományt a Balatonlelle- Irmapusztai Tógazdaságban 2018. szeptember 26-án. Az itt kifogott háromnyaras pontyokat a Balatonba telepítik. (MTI/Varga György)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018