eur:
389.12
usd:
361.98
bux:
68510.27
2024. május 8. szerda Mihály
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium avató- és felszentelő ünnepségén Edelényben 2018. július 13-án.
Nyitókép: Vajda János

Változás jöhet a babaváró hitelnél, januártól élesedhet a rozsdaövezeti szabályozás

Az új otthonteremtési program egésze nagyjából 300 milliárd forintba kerülhet jövőre a költségvetésnek, és ennek több mint a felét felújításra fordíthatják majd a családok - többek között erről is beszélt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Portfoliónak adott interjúban.

Az otthonteremtési program kerete felülről nyitott, nem kell attól tartani, hogy elfogy a pénz, és a programnak idejekorán vége szakad. Jövőre mintegy 300 milliárd forintot költ e célra a kormány - közölte a tárcavezető.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány tíz év alatt tehát több mint két és félszeresére emelte a családtámogatásra szánt anyagi elköteleződését. Erre a célra a kormány 2010-ben 960 milliárd forintot fordított, 2021-ben 2300 milliárd forint lett volna megcélozva, amely összeg az új programokkal 2600 milliárdra változott - olvasható a Portfolio interjújában.

A családok támogatásával a kormánynak egyszerre két célkitűzése van: szeretnék, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, valamint a már gyermeket nevelő családok életkörülményein kívánnak javítani. A magyar fiatalok átlagosan minimum két gyermeket terveznek, ha ez ténylegesen megvalósulna, akkor demográfiai értelemben rendben lennénk - tette hozzá, utalva arra, hogy 2010-ben öt vágyott gyermekből három született meg, most viszont már négy. Úgy fogalmazott: nem titkolják, hogy azokat segítik, akik a gyerekeikért, és nem a gyermekeikből akarnak élni, azaz nem segélyt kínálnak, a családtámogatások jelentős részét munkához kötik.

Arra a kérdésre, hogy az 5 százalékos lakásáfa visszavezetéséről miért csak határozott időintervallumra döntöttek, Novák Katalin elmondta: az állam felelős módon csak meghatározott időszakra tudja vállalni az áfacsökkentésből eredő bevételkiesést.

A felújítási támogatás munkaerőhiányt generáló hatásait firtató kérdésre a miniszter megjegyezte, hogy hisz a piac szabályozó erejében, abban, hogy a piac képes a nehéz helyzetekre is jó megoldásokat találni. Manapság nem feltétlenül a munkaerőhiány a jellemző, és a különböző szakmák közötti átjárhatóság sem elvetendő - jegyezte meg.

A miniszter az interjúban ígéretet tett arra, hogy

a másfél évnél idősebb gyermekek örökbe fogadása után is mihamarabb lehetővé teszik igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat és a jelzáloghitel-elengedés lehetőségét.

Novák Katalin az interjúban arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfa, a csok és a babaváró támogatás miatt rengeteget kellett egyeztetniük az EU-val. Általában az a brüsszeli álláspont, hogy nem tartják legitim célnak a gyermekvállalás támogatását - mutatott rá, utalva arra, hogy időnként csak az elmarasztalás kockázatát vállalva tudták elindítani a programokat.

A rozsdaövezetek nulla százalékos áfájának bevezetésével kapcsolatos kérdésre a miniszter megjegyezte: a szabályozás majdnem kész van, és bízik abban, hogy január 1-jétől ez is el tud indulni.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×