eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Már kézbesítik a nyugdíjasoknak a koronavírus elleni oltás regisztrációs űrlapját - a nap hírei

Újabb 5047 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon, meghalt 162 beteg. A kormány beavatkozását sürgeti a Dunaferr ügyében a Magyar Szakszervezeti Szövetség és Dunaújváros vezetése.

Az elmúlt 24 órában újabb 5047 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 162 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Összesen 7.807 embert ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 190 ezret. A járvány kezdete óta több mint 276 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma 6784.

A kabinet minden beszerzési lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy mielőbb legyen bevizsgált és biztonságos koronavírus elleni védőoltás – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra megismételte: a védőoltás önkéntes és ingyenes lesz, de nem a regisztráció sorrendjében történik majd a beadása, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek.

Postai úton is regisztrálhatnak a nyugdíjasok a koronavírus elleni oltásra - jelezte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba elmondta: már megkezdődött a küldemények kézbesítése a több mint 2 millió érintettnek.

A gyermekgondozási díjban részesülő szülők is igénybe vehetik a januárban induló otthonfelújítási támogatást, ha a gyed időszaka alatt is fennáll korábbi jogviszonyuk – közölte a családokért felelős miniszter. Novák Katalin kifejtette: a hallgatói vagy diplomás gyeden lévőknek nem kell korábbi munkaviszonyt igazolniuk.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint jövőre már érezni lehet az európai egészségügyi unió előnyeit. Ujhelyi István kiemelte: változni fog az európai és a hazai egészségügyi intézményrendszer minősége, mivel az előző hétéves uniós finanszírozási ciklus 410 millió eurója helyett a jövő januártól kezdődő költségvetési periódusban több mint 5 milliárd eurót fordít erre a célra a közösség.

A kormány beavatkozását sürgeti a Dunaferr ügyében a Magyar Szakszervezeti Szövetség és Dunaújváros vezetése. A Vasas Szakszervezet közölte: pénteken nem engedték be a gyárba az üzemi érdekképviselet három vezetőjét, majd az orosz tulajdonos képviselője jelezte, hogy az érintetteket elbocsátották. Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat augusztusban felmondta a kollektív szerződést, október óta pedig késve fizeti a 4500 dolgozó fizetését.

Az LMP szerint ideje, hogy a kormány komolyan vegye a klímaváltozást. Schmuck Erzsébet társelnök úgy vélte a magyar miniszterelnöknek az unió klímacéljának elfogadásakor a szigorúbb csökkenés mellett kellett volna érvelnie. Az Európai Tanács vállalása szerint az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal kell csökkenteni az unió károsanyag-kibocsátását 2030-ra.

Éghajlati vészhelyzet elrendelésére kért minden országot az ENSZ-főtitkára. António Guterres a párizsi klímaegyezmény elfogadásának 5. évfordulóján tartott virtuális csúcstalálkozón emlékeztetett: a résztvevők vállalták, hogy az ipari forradalom előtti állapotokhoz képest legalább 2 fokkal csökkentik a globális felmelegedést. Hozzátette: ezek az ígéretek önmagukban sem voltak elegendőek a cél eléréséhez, de gyakran még ezeket sem tartották be.

Az Egyesült Államok is engedélyezte a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. Az első mintegy 3 millió dózissal az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be a napokban. Washington még 100 millió adag vakcinát rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő.

Elutasította az amerikai Legfelsőbb Bíróság Texas állam keresetét, amely 4 tagállamban akarta érvényteleníteni Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét. Texas azzal érvelt, hogy Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban tömeges csalást követtek el. A bíróság szerint azonban Texas nem tudta jogilag megalapozni ahhoz fűződő érdekét, hogy egy másik tagállamban miként folytatják le a választást.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×