eur:
395.31
usd:
372.19
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban.
Nyitókép: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis

Amerikai elnökválasztás - Elbukott a texasi bírósági kereset

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság pénteken elutasította Texas állam keresetét, amellyel Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét akarta érvényteleníteni a november 3-i elnökválasztáson négy tagállamban.

Texas azzal érvelt, hogy Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban tömeges csalást követtek el. A beadványhoz több állam igazságügyi minisztere és a washingtoni kongresszus számos republikánus párti tagja is csatlakozott. Donald Trump elnök is bejelentette csütörtökön, hogy felperesként csatlakozik a texasi keresethez.

A bíróság szerint Texasnak nincs keresetbenyújtási joga az ügyben, mert nem tudta jogilag megalapozni ahhoz fűződő érdekét, hogy más tagállamokban miként folytatják le a választást.

A négy megvádolt állam szerint a kereset minden alapot nélkülöz, ezért kérték a bíróságtól annak elutasítását.

A hírügynökségek értékelése szerint a legfelsőbb bíróság ítélete pontot tesz azoknak az egyelőre sikertelen igazságügyi lépéseknek a végére, amelyeket Trump választási kampánystábja folytatott, az elnökválasztás eredményének megfordításáért.

Trump pénteken éjfélkor azt írta a Twitteren, hogy

"A legfelsőbb bíróság valójában cserbenhagyott minket. Nincs bölcsesség, nincs bátorság!"

A hivatalban lévő elnök üzenetében felpanaszolta, hogy a bíróság "villámgyorsan" elutasította az ügyet, annak ellenére, hogy ő több szavazatot nyert, mint bármely más korábbi elnök. Végül kijelentette: "Ez egy meghamisított választás, küzdjünk tovább!".

Kayleigh McEnany fehér házi szóvivő azt mondta: nem lehet másképpen értékelni a történteket, mint hogy a bíróság "kitért" a válasz elől. "Kitértek, az eljárásrend mögé bújtak, és nem voltak hajlandók felhasználni tekintélyüket az alkotmány érvényesítésére" - tette hozzá.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szóvivője viszont úgy vélekedett: nem lehet csodálkozni azon, hogy a bíróság elutasította a Trump vereségének letagadására irányuló "alaptalan kísérletet".

Biden 306 elektori szavazatot tudhat magénak, annyit, mint amennyit négy évvel ezelőtt Trump is szerzett. Emellett Biden országos szinten több mint hétmillió szavazattal előzte meg Donald Trumpot.

Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor, egyike azoknak, akik deklaráltan elfogadták a legfelsőbb bíróság pénteki döntését, azt mondta, a választási éjszaka óta sokan tévesztették meg a választókat különféle koholmányokkal, például azzal, hogy a "kenyai születésű fajta" kifejezéssel dobálóztak.

Ez Barack Obama volt elnökre utal, akit sokáig vádoltak azzal ellenfelei, hogy nem az Egyesült Államokban született, tehát nem lehetett volna megválasztani elnöknek.

Nagyon káros volt az a széles körben terjedő összeesküvés-elmélet is, miszerint Hugo Chávez néhai venezuelai államfő köre beleavatkozott az amerikai választásokba - mondta Sasse.

Minden amerikainak, aki törődik a jogállamisággal, így Trump (tanácsadóinak) is, vigasztalódniuk kell azzal, hogy a legfelsőbb bíróság lezárta az ügyet - tette hozzá.

Justin Amash michigani képviselő, aki korábban republikánus volt, de függetlenné vált és többször hevesen bírálta a hivatalban lévő elnököt és pártját, kijelentette: "A választási csalással kapcsolatos megtévesztés az amerikai politikai történelem egyik legkínosabb és legbecstelenebb epizódjának fog bizonyulni utólag, nem kis részben azért, mert számtalan republikánus tisztviselő értett vele egyet és népszerűsítette."

Trump legjelentősebb szövetségesei nem hajoltak meg a bírósági döntés előtt

Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje, aki a Biden győzelmének bírósági megdöntésére tett számos kísérlet mögött állt, konkrét bizonyítékok nélkül ismét azt állította, hogy a választásokat "ellopták".

A Fox News tévécsatornának azt mondta: "Azt hiszem, ez (Biden győzelme) egy szörnyű dolog lesz az amerikai történelemben". Egyúttal további erőfeszítések megtételére buzdított.

Rick Hasen, a Kaliforniai Egyetem jogászprofesszora úgy vélekedett: "Néhány per lehet még, de ezek nem változtatják majd meg a választási eredményeket".

"Biden elnöksége törvényességének vitatása és általában a választásoké még évekig visszaköszönnek majd. És ez jelenti az igazi tragédiát" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×