eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Szingapúr, 2015. április 14.Az Interpol nemzetközi rendőrszervezet Globális Komplexum az Innovációért (IGCI) elnevezésű központja Szingapúrban 2015. április 14-én, egy nappal a hivatalos átadása után. A létesítmény a kiberbűnözés elleni harc központjaként működik majd és a kutatás-fejlesztést is szolgálja. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Nyitókép: MTI/EPA/Wallace Woon

Globális riasztást adtak ki a vakcinákat célzó maffiák miatt

Felpörögtek a rendőrségi és titkosszolgálati műveletek a pandémiára fizikálisan és virtuálisan rátelepedő szervezett bűnözők elleni harcban.

Az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a Covid-19 oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten. A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek. Többmilliárd védőoltásról van ugyanis szó, így

a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

– Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat – idézi a Magyar Nemzet Jürgen Stock, az Interpol főtitkárának szavait.

A maffiák már arra is vetemednek, hogy hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, sőt adnak be.

Mivel számos hivatalosan fejlesztett Covid-19-vakcina közelebb kerül az engedélyhez és a globális terjesztéshez, immár elengedhetetlen a nemzeti hatóságok és titkosszolgálatok számára az ellátási lánc biztonságának megőrzése, és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Hazánkban a kíbervédelemben a titkosszolgálat egyik egysége, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézete (NKI) jár élen a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kíberbűnözés elleni Főosztálya mellett. A lap úgy tudja,

az egységek kiemelt figyelmet szentelnek a pandémiára rátelepült bűnözők tevékenységére, így az Interpol magas szintű riasztásában foglaltakra is.

Az NKI folyamatos, nyilvános kommunikációt folytatva, sorra figyelmezteti az állampolgárokat a hamis gyógymódok, oltások, illetve kétes eredetű gyógyszerek veszélyeire, valamint a kíbertérben eluralkodó bűnözői dömpingre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×