eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Jelentős átalakításokat jelentett be Karácsony Gergely, új BKK-vezérigazgatót nevezett ki

Szűkösek a jövő évi költségvetési lehetőségek, ezért megszüntetik a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra, továbbá csökkentik a frakciók költségeit és két fővárosi intézmény is megszűnik.

Karácsony Gergely egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy, mint írja, hogyan küzdenek meg a járvánnyal, a gazdasági válsággal és az Orbán-kormány elvonásaival.

Kijelentette: "terheket elsősorban magunknak kell viselnünk, a városvezetésnek, a város cégeinek. A város kifosztása biztosan nem felelős kormányzás, mert a felelősség ebben a helyzetben azt követeli meg, hogy ne megszorításból legyen több, hanem okos megtakarításból. A spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harmincéves politikai tabukat döntsünk meg".

Karácsony Gergely azt is mondta, a Fidesznek van egy kész, nagyon egyszerű forgatókönyve arra, mi történjen Budapesten. Eszerint

"először elveszik a város pénzét, utána kikényszerítik, hogy a városvezetés megszorításokat vezessen be, majd a megszorításokat kritizálják.

De mi nem vagyunk hajlandók Fidesz kottájából játszani, úgy védjük meg a városunkat, hogy nem lesznek megszorítások, mert azok csak újabb megszorításokat hoznak és mélyítik a válságot. (...) Budapest magán kezdi a spórolást, megdöntünk olyan politikai tabukat, amelyeket harminc éve senki nem mert megdönteni".

Az intézkedések közül kiemelt néhányat:

Megszüntetik az évtizedek óta létező főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. Ebben az évben már a felét megspórolták, de most a teljes megszüntetés mellett döntöttek.

Egyharmadával csökkentik a politikai vezetés költségeit Budapesten. Ennek egyik lépése, hogy Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot nem töltik be, a főpolgármesternek, mint a korábbi években többször is, négy helyettese lesz.

Nyolcról ötre csökkentik a fővárosi bizottságok számát.

Csökkentik a frakciók költségeit.

Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik nevű háttérintézmény, valamint a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át.

Leszögezték, ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy öt fővárosi cég fog összeolvadni (ezt 2023-ra tervezték), a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így

a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közműcéggé olvad össze.

"Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat. Érintik viszont a vezetői, politikai pozíciókat. Huszonegy felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés – ez a cél. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közműcég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét" – írta Karácsony Gergely.

Walter Katalint Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezte ki a főpolgármester, január elsejétől.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×