eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely főpolgármester (b), Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes (j2) és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója a BKV egyik  maszkos buszánál, amellyel az utazók figyelmét hívják fel a koronavírus-járvány miatti maszkhasználat fontosságára, a BKV kelenföldi buszgarázsában létesített két napelemes busztároló átadásán 2020. október 9-én. A fejlesztésnek köszönhetően az elektromos buszok villamosenergia szükségletének 40 százalékát a társaság önerőből fedezni tudja. A telephelyen a napelemes rendszer 648 napelempanelból áll, összteljesítménye 200 kilowatt, és ez fedezi a buszgarázs éves villamosenergia igényének 9 százalékát.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Lemondott Dorosz Dávid, Budapest főpolgármester-helyettese

Dorosz Dávid a főváros klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese volt. A Facebookon jelentette be lemondását, az év végével távozik posztjáról.

Ezt írta Dorosz Dávid Facebook-posztjában: "A mai napon az alábbi levélben benyújtom lemondásomat barátomnak, Karácsony Gergelynek. A kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a főváros munkáját, így a következő időszakban minden energiámmal a kormányváltásért dolgozva szeretném szolgálni a budapestieket és Magyarországot."

Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelét így kezdi: "Pár napja múlt egy éve, hogy elkezdtük megvalósítani a közös programunkat, a zöld, élhető, igazságos, sokszínű és szabad Budapestért. Amikor elkezdtük a munkát, tudtuk, hogy küzdelmes lesz. Számítottunk rá, hogy a kormány negédes szavak és mosolyok álcája mögött valójában gátolni, akadályozni fogja, hogy Budapest a választott útján fejlődhessen.

Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben. Ilyen körülmények között még büszkébbek lehetünk az elért eredményekre.

Budapest már ma is zöldebb és igazságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt."

Ezután felsorol pár eredményt, elsőként a Hűsítő Budapest akciót, több, elsősorban közlekedési beruházás előkészítését, befejezését. Majd szóvá teszi, hogy a kormány négy és félszeresére emelte a Főváros Vízművek által fizetendő vízszolgáltatási közműadót: "Ez a példa önmagában is bizonyítja: minden szakmai eredmény mellett politikai választ kell adni az újabb és újabb, egyre aljasabb kormányzati támadásokra, Budapest és általában az önkormányzatok kivéreztetésének romboló politikájára. Felelős kormányzás helyett a városok, elsősorban Budapest kifosztása folyik."

Azt írja, fejlesztésekért is felelős helyettesként nem nézheti tétlenül, hogy "Orbán Viktor és budapesti kijáróemberei minden fejlesztést ellehetetlenítenek. A kormány még egy visszatérítendő támogatás egyszerű aláírását is megtagadja, nehogy a főváros új járműveket vehessen."

A mai napon az alábbi levélben benyújtom lemondásomat barátomnak, Karácsony Gergelynek. A kormány mindent megtesz, hogy...

Közzétette: Dorosz Dávid2020. november 19., csütörtök

Így folytatja: "Az elmúlt egy év tanulsága egyértelmű: világossá vált, hogy a kormányzati bosszúpolitikára a válasz a 2022-es kormányváltás lehet csak. Programunk maradéktalan megvalósítása, Budapest fenntartható és zöld jövője, maga az önkormányzatiság Magyarországon azon múlik, sikerül-e elzavarni ezt a kormányt 2022-ben. Amíg ez a kormány van, addig állandó lesz a támadás Budapest, és budapestiek ellen."

Később hozzáteszi, hogy "ha Orbán Viktor 2022 után is marad, arra rámehet az önkormányzatiság demokratikus eszménye, rámehet Budapest zöld és igazságos jövője."

A lemondás az év végével érvényes: "A fentiek fényében, hosszú vívódás után, úgy döntöttem, hogy

2020. december 31-ével lemondok főpolgármester-helyettesi posztomról.

Meggyőződésem ugyanis, hogy ha a kormányváltást előkészítő közös ellenzéki programra és kampányra összpontosítom minden energiámat, most azzal szolgálom a legjobban Budapest jövőjét, és annak a programnak a megvalósulását is, amelyre a budapestiektől felhatalmazást kaptunk."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×