INFORÁDIÓ
2021. szeptember 29. szerda
Mihály

teszt

koronavírus

kormányinfó

orvostanhallgató

A csepeli piac parkolójában az első Covid-szűrőbusz 2020. november 13-án. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bejelentette, hogy mostantól szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében.

Így tervez minden héten 191 ezer embert letesztelni a kormány

Infostart

Harmad-negyedéves orvostanhallgatókra hárul azon munka jelentős része, amelyben minden iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozót minden héten letesztelnek mostantól. Az egészségügyi és szociális intézményeknek a rendszeres tesztelést "házon belül" kell megoldaniuk.

Nagy vállalkozásnak tűnik, ezért is beszélt arról Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón még az újságírói kérdéseket megelőzően arról, hogyan képzeli el a kormány a tanárok, az óvodai és a bölcsődei dolgozók, valamint az összes egészségügyi és szociális intézménybeli dolgozó heti rendszerességű tesztelését - az operatív törzs által javasolt rendben.

"A fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezik meg a tesztelést.

Kis, két fős csapatok jönnek létre ennek érdekében, összesen 15 ezer feladatellátási helyen kell 191 ezer ember teszteléséről gondoskodni."

A tesztelés elvégzésére 1000 csoport jön létre tehát 2-2 fővel, a csoportok egyik tagja harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató.

Egy csoport átlagosan három helyen kell hogy teszteljen egy nap

ahhoz, hogy egy hét alatt "körbeérjen".

"Azt reméljük, hogy ez a tesztelési eljárás is hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarországon pontos képet kaphassunk a fertőzöttek számáról, és ha valakinek bebizonyosodik a fertőzöttsége, ne kelljen az egészségügyi ellátásban vagy az oktatásban részt vennie, ezáltal pedig lassulhat a fertőzés terjedése" - közölte Gulyás Gergely.

Az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet "saját hatáskörben" végzi a tesztelést, a tesztelő csoportok azokon a helyeken állnak szolgálatba, ahol nincs orvos vagy más típusú egészségügyi személyzet.

A tesztelésen való részvétel önkéntes,

és november 20-án, pénteken veszi kezdetét a szociális intézményekben, jövő hétfőn az óvodák, iskolák, bölcsődék és egészségügyi intézmények csatlakoznak.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, jelenthet-e megoldást az iskolákban a diplomaszerzéshez közel álló tanárjelöltek bevetése, de úgy látja, nincs tanárhiány Magyarországon, így erre a kormány megítélése szerint nem kerül sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018