eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére kell számítani, de a kormány a duplájára készül fel

Hétfőn a kormányfő beszédével vette kezdetét a parlamenti ősz. Szólt európai ügyekről, a járványhelyzetről és a gazdaság újraindításról is.

A közelmúltban elhunyt képviselőkre - Kósáné Kovács Magda (MSZP), Keleti György (MSZP) és Somogyi Tamás (MDF) - való emlékezéssel kezdődött a parlament őszi ülésszaka, majd Orbán Viktor miniszterelnök lépett a pulpitusra, hogy a hétfői, Magyar Nemzetben megjelent cikkét egy idénynyitó beszéddel is megtoldja.

A kormányfő beszédében először európai ügyekre tért ki.

Európa és a zsarolási klauzula

"Az EU 27 miniszterelnöke megegyezésre jutott a következő 7-10 költségvetési rendszeréről és a tételekről. Két részből áll majd: a szokásos szerkezetben 7 éves keret, illetve egy 10 éves, következő generációnak nevezett program" - mondta Orbán Viktor.

Mint elmondta, a kitárgyalt feltételek "jelentős mértékben csökkentették deficitünket", ami az EU-s pénzügyi mérleget illeti Magyarország számára.

Ahhoz, hogy profitot termeljen az ország az EU-ban, két dolgot lehet tenni:

  1. kivásárolni a külföldi tulajdont, illetve
  2. tulajdont szerezni külföldön,

mindkettő folyamatban van Orbán Viktor beszámolója szerint.

Nehezményezte, hogy az Európai Unió eljárásokat folytat Magyarország ellen a jogállamisági aggályok miatt, miközben a kormány véleménye az, hogy ezeket az eljárásokat már le lehetne zárni - erre elmondása szerint garanciákat is kapott a német féltől.

Ellenezte, hogy az uniós kifizetéseket ilyen jogállamisági eljárások megnyugtató lezárásához kössék,

"zsarolási klauzulának"

nevezve ezt a hozzáállást.

Járvány

A járványszámok ismertetését követően a miniszterelnök elmondta, aggasztóak az osztrák számok:

egyetlen nap alatt 35 százalékkal nőtt a kórházi ellátásra szorulók száma.

"Vakcina nincs, nem volt más választásunk tavasszal, mint hogy a terjedést lelassítsuk, kiismerve az ellenfelet és felkészítve az egészségügyet. A védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdtük meg. Aki életet nyer, életet nyer, köszönet Kásler professzor úrnak" - mondta a miniszterelnök, aki szerint "az első csatát megnyertük", amiért köszönet illeti az egészségügy dolgozókat, valamint még Pintér Sándor belügyminisztert is.

Úgy látja, "felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal", mert van tapasztalat, és sikerrel szervezték meg a nemzeti konzultációt, amelyben az emberek megüzenték, "Magyarországnak működnie kell".

"A fiataloknak tudniuk kell, hogy ők terjesztik a legnagyobb arányban a vírust, ezt ne felejtsék el. Legyenek tekintettel szüleikre, nagyszüleikre" - figyelmeztetett.

Úgy látja,

200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani, ez 16 ezer kórházi ellátottat és 800 lélegeztetőgépet jelenthet,

a kormány ezen számok kétszeresével számol a gyakorlati felkészülést tekintve.

Budapest, 2020. szeptember 21.
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Gazdaság

Kijelentette, augusztusban többen dolgoztak, mint januárban, a beruházásokkal és bértámogatásokkal körülbelül 1 millió ember részesült kormányzati segítségben.

"Van és lesz is munka, de a munka csak az egyik, amit az ember szeretne biztonságban tudni, a másik az otthona" - tért át a hitelmoratórium ügyére; ismert, fél évig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot a családosok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és az idősek számára.

Szólt még a beruházásösztönzésről is, amelynek eredeti, 50 milliárdos keretét 170 milliárd forintosra emelték szinte azonnal, ezzel több mint 400 milliárdos érték teremtéséhez hozzájárulva Magyarországon.

"Együtt újra sikerülni fog" - zárta szavait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×