INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

orbán viktor

parlament

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.

Orbán Viktor: 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére kell számítani, de a kormány a duplájára készül fel

Infostart

Hétfőn a kormányfő beszédével vette kezdetét a parlamenti ősz. Szólt európai ügyekről, a járványhelyzetről és a gazdaság újraindításról is.

A közelmúltban elhunyt képviselőkre - Kósáné Kovács Magda (MSZP), Keleti György (MSZP) és Somogyi Tamás (MDF) - való emlékezéssel kezdődött a parlament őszi ülésszaka, majd Orbán Viktor miniszterelnök lépett a pulpitusra, hogy a hétfői, Magyar Nemzetben megjelent cikkét egy idénynyitó beszéddel is megtoldja.

A kormányfő beszédében először európai ügyekre tért ki.

Európa és a zsarolási klauzula

"Az EU 27 miniszterelnöke megegyezésre jutott a következő 7-10 költségvetési rendszeréről és a tételekről. Két részből áll majd: a szokásos szerkezetben 7 éves keret, illetve egy 10 éves, következő generációnak nevezett program" - mondta Orbán Viktor.

Mint elmondta, a kitárgyalt feltételek "jelentős mértékben csökkentették deficitünket", ami az EU-s pénzügyi mérleget illeti Magyarország számára.

Ahhoz, hogy profitot termeljen az ország az EU-ban, két dolgot lehet tenni:

  1. kivásárolni a külföldi tulajdont, illetve
  2. tulajdont szerezni külföldön,

mindkettő folyamatban van Orbán Viktor beszámolója szerint.

Nehezményezte, hogy az Európai Unió eljárásokat folytat Magyarország ellen a jogállamisági aggályok miatt, miközben a kormány véleménye az, hogy ezeket az eljárásokat már le lehetne zárni - erre elmondása szerint garanciákat is kapott a német féltől.

Ellenezte, hogy az uniós kifizetéseket ilyen jogállamisági eljárások megnyugtató lezárásához kössék,

"zsarolási klauzulának"

nevezve ezt a hozzáállást.

Járvány

A járványszámok ismertetését követően a miniszterelnök elmondta, aggasztóak az osztrák számok:

egyetlen nap alatt 35 százalékkal nőtt a kórházi ellátásra szorulók száma.

"Vakcina nincs, nem volt más választásunk tavasszal, mint hogy a terjedést lelassítsuk, kiismerve az ellenfelet és felkészítve az egészségügyet. A védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdtük meg. Aki életet nyer, életet nyer, köszönet Kásler professzor úrnak" - mondta a miniszterelnök, aki szerint "az első csatát megnyertük", amiért köszönet illeti az egészségügy dolgozókat, valamint még Pintér Sándor belügyminisztert is.

Úgy látja, "felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal", mert van tapasztalat, és sikerrel szervezték meg a nemzeti konzultációt, amelyben az emberek megüzenték, "Magyarországnak működnie kell".

"A fiataloknak tudniuk kell, hogy ők terjesztik a legnagyobb arányban a vírust, ezt ne felejtsék el. Legyenek tekintettel szüleikre, nagyszüleikre" - figyelmeztetett.

Úgy látja,

200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani, ez 16 ezer kórházi ellátottat és 800 lélegeztetőgépet jelenthet,

a kormány ezen számok kétszeresével számol a gyakorlati felkészülést tekintve.

Budapest, 2020. szeptember 21.
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Gazdaság

Kijelentette, augusztusban többen dolgoztak, mint januárban, a beruházásokkal és bértámogatásokkal körülbelül 1 millió ember részesült kormányzati segítségben.

"Van és lesz is munka, de a munka csak az egyik, amit az ember szeretne biztonságban tudni, a másik az otthona" - tért át a hitelmoratórium ügyére; ismert, fél évig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot a családosok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és az idősek számára.

Szólt még a beruházásösztönzésről is, amelynek eredeti, 50 milliárdos keretét 170 milliárd forintosra emelték szinte azonnal, ezzel több mint 400 milliárdos érték teremtéséhez hozzájárulva Magyarországon.

"Együtt újra sikerülni fog" - zárta szavait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018