eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
HPV elleni oltóanyag fecskendője a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Íme, a részletes magyarázat, miért kellene a fiúknak is HPV-oltás

Szeptember első felében igényelhetik a szülők a hetedikes lányoknak a HPV-oltást. Az orvosszakma támogatja azt a kormányzati törekvést, hogy az ingyenes vakcinát a fiúk is megkaphassák, náluk is megelőz ugyanis rákos megbetegedéseket.

A humán papillómavírust a lakosság 80 százaléka elkapja valamikor az élete folyamán, és egy részüknél a fertőzés után 15-20 évvel különböző rákos megbetegedéseket okoz – mondta az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

"A legismertebb a méhnyakrák, de ezenkívül még – kisebb százalékban – gége-, urológiai és végbélrákot is ki tud váltani. Ezen rákok száma az elmúlt években növekedett" – hívta fel a figyelmet.

Ezért fontos, hogy Magyarországon a hetedikes lányok 80 százaléka már megkapja a HPV-oltást, de még jobb lenne, ha a fiúknak is beadnák ezt a vakcinát.

"A méhnyakrák csak a legismertebb és százalékos arányban a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, amelyet a humán papillómavírus ki tud váltani. De

gégerákot, végbélrákot mind a két nemben egyformán okozhat, nincs különbség.

És ugye ott van az egyik legismertebb, nem rosszindulatú, de rendkívül kellemetlen, az adott egyén életét teljesen tönkre tevő következmény, ez pedig a vírusos szemölcs a nemi tájakon. Torzít és kiirthatatlan, szégyenérzetet, nagyon súlyos életviteli változásokat, nehézségeket okoz, így nem elhanyagolható elváltozásról beszélünk. Ez fontos oka annak, hogy a fiúk is bőséggel érintettek."

A másik, hogy

szexuális úton terjed:

bizonyított tény, hogy ha mind a két nem védve van, a vírusátvitel lehetőségét is töredékére lehet csökkenteni, a humán papillómavírus elüntetése az emberi szervezetből tehát sokkal rövidebb úton bekövetkezhetne a fiúk oltásával – tette hozzá Póta György.

A hetedikes lányok szülei szeptember 17-ig igényelhetik a HPV-oltást az iskolákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×