eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
A szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában az egyik tanulónak adják be a védőoltást. A városi önkormányzat rendelete alapján ingyenesen biztosítják valamennyi 13. életévét betöltött lánygyermeknek a méhnyakrákot okozó Humán Papillóma Virus (HPV) elleni oltóanyagot. A városban az idén 409 lányt érint az oltás, közülük 384 kérték annak beadását. A mintegy 100 ezer forint értékű, három részből álló oltássorozat vakcináját nem támogatja a társadalombiztosítás, ezért nagyon kevesen tudnak védekezni hatékonyan a vírussal szemben.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Dolgoznak a fiúk HPV elleni beoltásán

Ősszel talán már a hetedik osztályos, 12 éves fiúk is megkaphatják a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást;

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdasággal azt közölte, hogy egy részben uniós, részben hazai költségvetésből finanszírozott, 17,9 milliárd forintos keretösszegű projekt három évre biztosítja ennek lehetőségét.

A tárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenleg

az oltóanyag beszerzésen dolgozik.

A vakcinát gyártó cég orvos igazgatója, Dániel Andrea a lapnak azt mondta, a fiúk beoltása akár további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, illetve a hüvely és a szeméremtest rákjainak későbbi előfordulását.

Az Emmi adatai szerint a 2019-2020-as tanévben a 49,5 ezer oltásra jogosult, 12 éves, hetedik osztályba járó lány 84,2 százaléka kapta meg a HPV elleni védőoltást, és 7750 gyermek szülője mondott nemet a vakcinára.

A vakcinaellenes szülők aránya évről évre csökken, a 2018-2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus elleni védőoltást, míg egy évvel korábban tízezren döntöttek így. A HPV-átoltottság a 2018-2019-es tanévben 78 százalék körül volt, a korábbi években pedig 74-75 százalékon állt - írta a Világgazdaság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Intenzív havazás miatt súlyos vasúti fennakadásokra figyelmeztet a MÁV

Intenzív havazás miatt súlyos vasúti fennakadásokra figyelmeztet a MÁV

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók a távolsági és regionális vonatforgalomba - közölte a MÁV. A helyzet érinti a München, Salzburg, illetve Zürich felől Magyarországra érkező, és Hegyeshalmon, Győrön át Budapestre közlekedő nemzetközi vonatokat is (Railjet, EuroCity, EuroNight), továbbá a Budapest felől Ausztria felé ugyazezen irányokba közlekedő nemzetközi járatokat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×