eur:
389.15
usd:
361.32
bux:
68450.8
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: MÁV/MOLNAR ZSOLT

Ünnepi közlekedési változások – buszon, vonaton, autópályán

A vasúttársaság előállt a hosszú hétvégére vonatkozó menetrendi tervével, ahogy a Volán is. A Magyar Közút pedig csúcsforgalomra figyelmeztet.

Változik a vonatok közlekedése az augusztus 20-ai hosszú hétvégén: 19-én a pénteki, 20-án a szombati, 21-én és 22-én az ünnepnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok - közölte a Mávinform hétfőn. A munkanap-áthelyezés miatt 28-án a munkanapi, 29-én a pénteki menetrend lesz érvényben.

A közlemény szerint az utasszám egy átlagos hétvégéhez képest akár másfélszeresére is nőhet, ezért a vasúttársaság azt javasolja az utazóknak, hogy a pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért használják a jegyértékesítő automatákat, az okostelefonra letölthető MÁV applikációt, vagy vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás és az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét.

Az ünnepi időszakban is érvényesek az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények: automatából vásárolt vagy online váltott, de automatából kinyomtatott jegyekre 5, e-vonatjegyekre 10 százalékos kedvezményt lehet érvényesíteni.

A többnyire csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatokra pedig 20 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet váltani, amennyiben online vásárolják meg.

Hozzátették: a gyerekek, a családosok, a tanulók, a diák- és felnőtt csoportok, a nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt augusztus 19-én 10 órától 23-án éjfélig vehetik igénybe.

Változás a Volánnál is

Módosul a Volánbuszok közlekedési rendje az augusztus 20-ai hosszú hétvége miatt: csütörtökön a munkaszüneti napok, pénteken és szombaton a szabadnapok menetrendje szerint járnak a buszok - közölte a Volánbusz Zrt.

A munkanap-áthelyezés miatt augusztus 28-án a vasárnapi, 29-én a munkanapoknak megfelelő menetrend lesz érvényben.

Csúcsforgalom az autópályákon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának tapasztalatai alapján az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt megélénkül a forgalom a hazai gyorsforgalmi utakon, különösen az M3-as és az M7-es autópályákon.

Bár a vírushelyzetre való tekintettel a korábbi években megszokott mértékű nemzetközi forgalom növekedésre várhatóan nem kell számítani, de az idei első munkanap átcsoportosítás miatt a belföldi forgalom a szokásosnál nagyobb lehet augusztus 19-én, szerdán a Budapestről kivezető gyorsforgalmi utakon és augusztus 23-án vasárnap a főváros felé vezető utakon.

Az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt előreláthatóan az M7-es autópályán a Velencei-tó és a Balaton irányába növekedhet meg még a szokásosnál is jobban a forgalom, ugyanakkor más közkedvelt turisztikai célpontokhoz vezető közutakon, főleg gyorsforgalmi utakon, különösen az M3-as autópályán várható nagyobb forgalom és telítettebb sávok.

Fővárosi közösségi közlekedés

Változik a közösségi közlekedés menetrendje az augusztus 20-ai állami ünnepek miatt. A járatok csütörtökön az ünnepi, 21-én és 22-én a szombati menetrend szerint indulnak.

Augusztus 20-án a Kossuth Lajos téri tisztavatás miatt a 2-es villamos szerdán déltől, csütörtök 16 óráig rövidített útvonalon, a Haller utca/Soroksári út és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.

A csütörtökön 17 órakor kezdődő szentmise miatt 13 óra és 20 óra között a bazilika környékén lezárják a forgalom elől a Bajcsy-Zsilinszky út szélső forgalmi sávjait, ezért a 9-es busz, valamint a 72-es és a 73-as trolibusz ebben az időszakban egyik irányban sem áll meg a Szent István-bazilika megállóhelyen.

Az M3-as metró csütörtökön, pénteken és szombaton Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik, a pótlóbusz Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között jár, a lezárt Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomás környéke pedig az M30-as állomáspótló busszal érhető el.

A metró vasárnap a megszokott hétvégi rendje szerint Újpest-központ és a Lehel tér között jár, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között az M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×