INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

kupa

természetvédelem

záhony

tokaj

takarítás

molnár attila dávid

tisza

A Tiszai PET Kupa résztvevői induláshoz készülődnek Dombrádon 2017. július 3-án. Tizenhat, ártéri hulladékból épült hajó és legénysége indult el, hogy a Tisza 71 kilométeres szakaszán Tiszalökig begyűjtsék a hulladékot.

Bevették a Felső-Tisztát a PET-kalózok

Idén immár nyolcadik alkalommal rajtolt el a Tiszai PET Kupa, amelyen ezúttal az újrahasznosított anyagokból megépült hajók Záhony és Tokaj közti folyószakaszt takarítják augusztus 3-a és 9-e között.

Az eseményt szervező Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület elnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hogy a VIII. Tiszai PET Kupa célja, miként korábban is volt, hogy jó hangulatban, a Felső-Tisza csodás táját kiélvezve, minél több hulladékot gyűjtsenek. Az emúlt évek során ugyanis több ízben is sikerült már úgy együtt üdülniük, vízitúrázniuk a részvevőknek, hogy közben egy „jó nagyot takarítottak, teljesen tiszta ártereket hagyva maguk mögött” – fogalmazott Molnár Attila Dávid.

Pontosan tudják, hol kell partra szállni

Arra a kérdésre, hogy a Tiszta „elég szemetes-e”, megjegyezte, szerinte egy–két palack is már túl sok, és

az lenne a normális, hogy a folyóból akár még inni is lehetne,

a partját pedig ne szennyezze semmilyen hulladék, ennek ellenére számtalan ponton van nagy műanyaglerakat. Ezek felszámolásán dolgoznak jelenleg is, azoknak az adatoknak az alapján, amit a Természetfilm.hu Egyesület a téli időszakban gyűjtött az ártéri területek bejárása során – tette hozzá.

A vírushelyzet miatt rendhagyó az idei PET Kupa: sokkal komolyabban veszik a higiéniát, így például a csapatok elkülönülten étkeznek, folytonos az orvosi ügyelet, a szervezők pedig tesztelve vannak. Molnár Attila Dávid arra is kitért, miután a külföldi részvételt negatív Covid-teszthez kötötték, illetőleg az utazási komplikációk miatt, valamennyi országon kívüli csapat visszamondta az indulását a versenyen. Így az idei flotta kisebb, mint szokott lenni,

10–11 hajó, mintegy 100–150 „PET–kalóza” van vízen és verseng meg egymással

– fogalmazott.

A VIII. PET Kupa távja Záhony és Tokaj közé esik. A mezőny egészen pontosan a Záhonyi híd mellől, a Lebegő Kikötőtől rajtolt, és a Tokajjal szemben található rakamazi Tisza Camping és Kalandparkba érkezik, amely során nagyságrendileg 90 folyamkilométert tesz meg, és a folyó jobb és bal partját egyaránt megtisztítja a szeméttől, amennyiben az időjárás és a szúnyoghelyzet is kegyes lesz – fogalmazott az egyesület elnöke.

Molnár Attila Dávid azt is elárulta, az esemény augusztus 1-jén kezdődött egy kétnapos hajóépítéssel, amelyet a vízirendőrségi szemle követett, ellenőrizendő, hogy a hajóegységeknek megvan-e minden kötelező felszerelése, illetve, hogy eleget tesznek-e a hajózási szakértői szakvélemény alapján megfogalmazott ajánlásoknak, továbbá a kapitányok szondáztatása. Maga a verseny egy héten át zajlik, amit egy pihenőnappal szakítanak meg.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Folyótisztítás a Tiszán – Molnár Attila Dávid, PET Kupa
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018