eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

A hazai méhészet fekete éve az idei

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén - mondta az InfoRádiónak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Hozzátette, így szinte biztosan nem tud majd hazánk jövőre Németországba akácmézet exportálni.

2020 a hazai méhészet fekete éve, kedvezőtlen volt az idei év – jelentette ki az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter kifejtette: mindig valamennyi méz szokott lenni a méhlegelőkről, valamelyik kárpótolja a hiányt, de idén egyik sem adott kiemelkedő mennyiséget, sőt átlag alatti volt a termés a repce, az akác, a szelídgesztenye, a selyemkóró, a hárs és a napraforgó esetében is.

Mindezért a kedvezőtlen időjárás okolható.

Az elnök szerint nem volt még nyár, július első két hetében nem volt 25 Celsius-fok felett a hőmérséklet, a napraforgó csak e fölött mézel.

Az akáccal már márciusban kezdődtek a gondok: 80 százaléka elfagyott, a maradék virágzása idején pedig esett az eső, hűvös volt, sok széllel.

Magyar mézből 15-22 ezer tonnát adnak el külföldre, ennek 80 százalékát három ország, Olaszország, Németország és Franciaország vásárolja meg.

„Hogy mennyire lesz kelendő, azt igazolja, hogy három héttel a pergetés után az akácméz ára másfélszeresére nőtt . Ilyenkor havonta 1500-2000 tonnát exportálnak, a felvásárlás ütemét látva ez teljesül idén, de jövő év elején nem tud teljesülni” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a hazai kiszerelők bevásároltak abból a mennyiségből, amit értékesíteni fognak a hazai üzletláncokban, így januártól szabadpiacon exportra nem lesz semmilyen méz Magyarországon.

Bross Péter elmondta azt is, hogy

a horvát méhmérgezésnek nem volt magyarországi következménye.

Mint kiderült, Szerbiából érkezett olyan rovarölő szer Horvátországba, ami az EU-ban be van tiltva, ez okozta a veszteséget. Ezek után lehet, hogy itthon is szigorúbban ellenőrzik a gazdák növényvédelmi tevékenységét, megelőzési céllal – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×