eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) Rákóczi úti új épülete Budapesten 2020. január 28-án. Az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A legtöbb diákot az ELTE-re vették fel

A csökkenő országos jelentkezési szám ellenére növelte a részesedését az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Az ELTE tavaly 385 éves történelme legtöbb elsőéves hallgatóját (10 170 fő) köszönthette, idén pedig a drasztikusan csökkenő országos jelentkezői szám ellenére is nagyobb arányban vett fel hallgatókat, mint valaha. Már a februári jelentkezési adatokból is kitűnt, hogy az ELTE iránt érdeklődtek a legtöbben: 100-ból 15 jelentkező az ELTE-t jelölte meg első helyen, a mai napon pedig eldőlt, hogy 100-ból 11-en nyerték el az ELTE-polgárságot. Ez 2 százalékpontos növekedés a tavalyi 9 százalékos eredményhez képest.

Összesen 9 918 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az intézményben.

Az ELTE-n a pedagógusképzést több mint 1 700-an választották.

Az intézmény közlése szerint a gazdálkodástudományi képzések népszerűsége töretlen. Az elmúlt évek eredményei alapján – főként a Gazdálkodástudományi Intézet (GTI) budapesti képzéseinek berobbanásával – az ELTE a hallgatói minőség terén egyértelműen az ország vezető gazdasági képzőhelyei egyikének számít. A 2020-as februári és szeptemberi felvételiken 913 gazdasági mesterszakos hallgató nyert felvételt, az alapszakokon 2020 szeptemberében 735 új hallgató kezdi majd meg tanulmányait úgy, hogy mindegyikük 400-nál több pontot ért el.

A vidéki egyetemi központokat idén sújtó, az első helyes jelentkezésekben megnyilvánult nagyon jelentős visszaesés az egyetem szombathelyi képzési helyszínét elkerülte, sőt a most véglegessé vált felvételi adatok alapján a tavalyihoz képest 9 százalékos a hallgatói létszámbővülés.

A pedagógusképzés területére országosan jellemző csökkenő érdeklődés egyáltalán nem tapasztalható, sőt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) keretében működő tanárszakok esetében 5 százalékos növekedést sikerült elérni. A hatékony képzésfejlesztési tevékenység eredményeként Szombathelyen összesen 62 fővel elindul továbbá a pszichológia és a turizmus-vendéglátás alapszak is.

Az állami finanszírozást elnyert gólyák átlagpontszáma a jogász osztatlan szakon a legmagasabb (480), de kiemelkedően magas a pszichológia alapszakon (460), a fizika (445), a matematika (439) vagy éppen az angol nyelven induló nemzetközi tanulmányok (448) és a programtervező informatikus (436) alapszakosai esetében is.

A magyar jelentkezők számára angol nyelven indított képzéseken folytatódik a dinamikus növekedés: már 2019-ben is az előző évihez képest csaknem 30 százalékkal többen, 195-en kezdhették meg tanulmányaikat angol nyelven, az idén további 57 százalékkal többen, 307-en nyertek felvételt. Az egyetem legnépszerűbb idegen nyelvű szakja a Gazdálkodástudományi Intézet – angolul idén először induló – nemzetközi gazdálkodás alapszakja lett, ahol 87-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett

  • a Bölcsészettudományi Karra (1803) érkezik, amelyet
  • a Gazdálkodástudományi Intézet (1403) követ,
  • a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1297) lett.

Az egyetem legnépesebb szakjai változatlanul a jogász (700 fő), a programtervező informatikus alapszak (637 fő) és a gyógypedagógia alapszak (584 fő).

További kiemelkedő eredmény, hogy az ELTE mesterszakjaira minden eddiginél több, egészen pontosan 2432 hallgatót vett fel. Ez annak köszönhető, hogy a Gazdálkodástudományi Intézet, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar és a Természettudományi Kar is növelte a felvettek számát. A GTI-n így 668, a PPK-n 490, a TTK-n pedig 265 új mesterszakos kezdheti majd meg tanulmányait szeptembertől.

Az ELTE-n idén a legmagasabb ponthatár (490 pont) a matematikatanár – német és német nemzetiségi nyelv és kultúra tanára szakon volt.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×