eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A hallgatók esküt tesznek az eredeti jogarral a 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi tanévnyitó ünnepségén a Müpában 2019. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Lenyomta a ponthatárokat a vírus a Semmelweis Egyetemen is

Az InfoRádiónak nyilatkozó rektorhelyettes szerint ugyanakkor nincs igazságtalanság, mert mindenkit egyformán érintettek a felvételi eljárás szokatlanságai.

Az orvosképzésben az idei felvételi során is a budapesti Semmelweis Egyetem bizonyult a legnépszerűbbnek. A koronavírus-járvány ugyanakkor itt is éreztette a hatását a ponthatárokban - mondta az InfoRádiónak az intézmény oktatási rektorhelyettese, Hermann Péter.

"2102 gólyával fogunk tudni kezdeni majd, ehhez jönnek természetesen még a külföldi hallgatók. Az általános orvostudományi, a fogorvos-tudományi és a gyógyszerésztudományi kar esetében is

nőtt a felvett hallgatók száma,

ami szintén örömmel tölt el minket. A legmagasabb pontszámmal - és ez szintén tendencia - a négy hazai orvosegyetem közül hozzánk lehet bekerülni. A járvány viszont igazságosan szólt bele a ponthatárok alakításába, számoltunk is vele, hogy csökkennek majd az elért pontszámok, a szóbelin ugyanis, mivel elmaradt, nem lehetett javítani. De ez mindenkit egyformán érintett" - részletezte Hermann Péter.

Akiket nem vettek fel, azok jelentkezhetnek a pótfelvételin, de csak "fizetősre", és nem lehet alacsonyabb ponttal bekerülni, mint az első felvételi körben - tette egyértelművé. Azt is elmagyarázta, hogy a költségtérítéses pontszám miért legalább annyi, mint az államilag finanszírozottaké: sokan másoddiplomaként akarnak például fogorvosit szerezni, ők pedig a régen szerzett pontjaikat szeretnék átszámítani a felvételi folyamat során, ez szül a látszólagos ellentmondást az oktatási rektorhelyettes szerint.

Az érettségizettek, akik sehogy nem tudnak egyetemi képzésre bejutni, sok esetben különböző kurzusok, felkészítő tanfolyamok közül mégis választhatnak, hogy a legközelebbi felvételi eljárás során már sikeresebbek lehessenek.

A szeptemberben induló tanévet a Semmelweis Egyetemen szeptember 7-én a normál menetben kezdik,

legalábbis így tervezik, a hallgatói esküt ugyanis le kell tenniük azoknak, akik megkezdik tanulmányaikat. Más kérdés, hogy mivel a járványügyi előírásokat be kell tartani, nem egy évnyitó lesz, hanem több is, karonként.

Ha pedig újra távoktatásra kényszerülnének, már készültek A, B és C tervvel is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×