INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

felvételi

semmelweis egyetem

hermann péter

koronavírus

egészségügy

orvos

A hallgatók esküt tesznek az eredeti jogarral a 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi tanévnyitó ünnepségén a Müpában 2019. szeptember 6-án.

Lenyomta a ponthatárokat a vírus a Semmelweis Egyetemen is

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az InfoRádiónak nyilatkozó rektorhelyettes szerint ugyanakkor nincs igazságtalanság, mert mindenkit egyformán érintettek a felvételi eljárás szokatlanságai.

Az orvosképzésben az idei felvételi során is a budapesti Semmelweis Egyetem bizonyult a legnépszerűbbnek. A koronavírus-járvány ugyanakkor itt is éreztette a hatását a ponthatárokban - mondta az InfoRádiónak az intézmény oktatási rektorhelyettese, Hermann Péter.

"2102 gólyával fogunk tudni kezdeni majd, ehhez jönnek természetesen még a külföldi hallgatók. Az általános orvostudományi, a fogorvos-tudományi és a gyógyszerésztudományi kar esetében is

nőtt a felvett hallgatók száma,

ami szintén örömmel tölt el minket. A legmagasabb pontszámmal - és ez szintén tendencia - a négy hazai orvosegyetem közül hozzánk lehet bekerülni. A járvány viszont igazságosan szólt bele a ponthatárok alakításába, számoltunk is vele, hogy csökkennek majd az elért pontszámok, a szóbelin ugyanis, mivel elmaradt, nem lehetett javítani. De ez mindenkit egyformán érintett" - részletezte Hermann Péter.

Akiket nem vettek fel, azok jelentkezhetnek a pótfelvételin, de csak "fizetősre", és nem lehet alacsonyabb ponttal bekerülni, mint az első felvételi körben - tette egyértelművé. Azt is elmagyarázta, hogy a költségtérítéses pontszám miért legalább annyi, mint az államilag finanszírozottaké: sokan másoddiplomaként akarnak például fogorvosit szerezni, ők pedig a régen szerzett pontjaikat szeretnék átszámítani a felvételi folyamat során, ez szül a látszólagos ellentmondást az oktatási rektorhelyettes szerint.

Az érettségizettek, akik sehogy nem tudnak egyetemi képzésre bejutni, sok esetben különböző kurzusok, felkészítő tanfolyamok közül mégis választhatnak, hogy a legközelebbi felvételi eljárás során már sikeresebbek lehessenek.

A szeptemberben induló tanévet a Semmelweis Egyetemen szeptember 7-én a normál menetben kezdik,

legalábbis így tervezik, a hallgatói esküt ugyanis le kell tenniük azoknak, akik megkezdik tanulmányaikat. Más kérdés, hogy mivel a járványügyi előírásokat be kell tartani, nem egy évnyitó lesz, hanem több is, karonként.

Ha pedig újra távoktatásra kényszerülnének, már készültek A, B és C tervvel is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Felsőoktatási felvételi - Semmelweis Egyetem
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018