eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: honvedelem.hu/Snoj Péter

Újabb két H145M helikopter érkezett Szolnokra

Kilencre emelkedett a magyar felségjelzésű Airbus H145M típusú helikopterek száma. Július 20-án kora délután újabb két forgószárnyas érkezett a németországi gyárból.

Már-már ismerős folyamat zajlott le az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison: nyugat felől két halk helikopter közelített, majd leszálltak a repülőtéren. A két helikopter a nyolcadik és kilencedik Airbus H145M típusú forgószárnyas abból az összesen húszból, amelyeket a Magyar Honvédség a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programja keretében vásárolt.

„Nagyon szépen épül a flotta, ezt az évet pedig még további öt helikopterrel fogjuk zárni, amelyek október és november folyamán érkeznek, így tizennégy Airbus H145M helikopterünk lesz itt az év végéig” – összegezte dr. Bali Tamás ezredes, Koller József dandártábornok, bázisparancsnok helyettese a honvedelem.hu tudósítása szerint.

Habár mind a húsz forgószárnyas alapja ugyanaz a szállítóhelikopter, átépíthetőségüknél fogva különböző feladatorientált típusokkal gazdagodik a Magyar Honvédség. Ezek közül kiemelendő

a fegyverekkel felszerelhető harci változat, a kutató-mentő változat és a speciális szállító verzió.

A most érkezett H145M-ek érdekessége a megfigyelőrendszerükben rejlik: szenzorrendszereikkel nagyon jó, Ultra HD minőségű felvételeket tudnak készíteni nagyon nagy távolságokra éjjel és nappal egyaránt.

A típus különlegessége leginkább két képességben rejlik. Az egyik a felderítőrendszer – mint Dr. Bali Tamás ezredes fogalmazott, a felderítő információk gyűjtése és továbbítása a mai hadviselésben kiemelt fontosságú, amelyben ez a helikopter meghatározóan komoly képességet vonultat fel. A másik pedig a kutató-mentő képesség, hiszen kis méreténél és kis súlyánál fogva a H145M olyan területeken is képes mentőfeladatok ellátására, ahol más típusok nem.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×