eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Negyedik napjához ért az uniós csúcs - a nap

Tovább tárgyalnak az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról a tagállami vezetők. Újabb 6 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 511 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Már az ősszel az országgyűlés elé kerülhet a távmunka szabályozásáról szóló változtatás. A nap legfontosabb hírei július 20-án.

Brüsszelben tovább folytatódik a péntek óta tartó uniós csúcstalálkozó a költségvetésről és a helyreállítási alapról. A magyar kormányfő azt mondta: a helyreállítási alap nagyságáról, a támogatások és hitelek elosztásáról, a költségvetési visszafizetésekről, illetve a jogállamiság kérdéséről nincs egyetértés. Orbán Viktor kifogásolta, hogy Hollandia olyan eszközt akar bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását.

Kész a párbeszédre az uniós csúcs sikere érdekében a holland parlamenttel a magyar országgyűlés - közölte a házelnök. Kövér László holland hivatali partnerének írt levelében kifejtette: mindkét parlament olyan feltételekhez köti a keretköltségvetésről és a helyreállítási alapról szóló megállapodást, amelyekre tekintettel a magyar miniszterelnöknek, vagy fordított esetben a holland kormányfőnek vétóznia kell.

Újabb 6 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4.339-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A kór már 596 halálos áldozatot követelt. 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 3.232-en meggyógyultak, 511 aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

Megelőző intézkedésként ismét fertőtlenítik a katonák főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont. Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a járvány második szakaszával szembeni védekezés kulcsa a további kórházi fertőzések megelőzése.

Összesen 376 ezer álláskereső volt Magyarországon a múlt hónapban, ami csaknem 130 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a legfőbb célnak továbbra is a munkahelyek megvédését, illetve újak létrehozását nevezte.

Már az ősszel az országgyűlés elé kerülhet a távmunka szabályozásáról szóló változtatás. A kormány szerint a módosítás a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit is szolgálná. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, és a munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna.

Csaknem 2 milliárd forint keretösszegű Pest megyei panzióépítési pályázatot jelentett be a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a turizmus egyike a koronavírus által leginkább sújtott ágazatoknak. A tárcavezető szerint lehetőség van új panziók építésére és a működtetéshez szükséges eszközök beszerzésére, informatikai és infrastrukturális beruházásokra.

Átadták az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös autóutat. A 19 kilométeres szakasz mintegy 50 milliárd forintba került. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a kormány céljának nevezte, hogy minden megyeszékhelyet bekössenek a gyorsforgalmi úthálózatba, ami hozzájárul az érintett térségek gazdasági fejlődéséhez.

Az egész országra kiterjeszti A Balaton mindannyiunké elnevezésű aláírásgyűjtő akcióját az MSZP. A szocialisták célja megakadályozni a szabadstrandok fizetőssé tételét, a vitorláskikötők magánkézbe kerülését és a Balaton-part túlzott beépítését. Azt is követelik, hogy a kormány kompenzálja a járvány miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat.

Újraindította a koronavírus-járvány miatt szüneteltetett közvetlen Budapest-Szöul járatát a LOT. A lengyel légitársaság gépe heti rendszerességgel, hétfői indulással közlekedik a magyar és a dél-koreai főváros között. A tavaly ősszel indult járatra kezdettől fogva nagy kereslet mutatkozott.

Konzultációt indított az Észak Sarkkörrel kapcsolatos uniós politikáról az Európai Bizottság. Josep Borrell külpolitikáért felelős főképviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás következtében drámai változások zajlanak ezen a területen, ahol egyre több szereplő lát új stratégiai és gazdasági lehetőségeket. A közösség sarkvidék-politikájának célja a régió és lakosságának védelme, és az ott fellelhető erőforrások fenntartható használatának ösztönzése.

Azonnal hatállyal felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt Nagy-Britannia. Az intézkedés válasz a nemrég elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvényre. A brit kormány többször is bírálta az erősödő kínai politikai fellépést a különleges közigazgatási területen, amely 1997-ig brit uralom alatt állt. Korábban Ausztrália és Kanada is felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×