eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Január 15-től nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek húspultjaiban kapható, nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kevés zászlós szabálytalanságot talált a Nébih

Országszerte 651 üzletben tartottak „zászlóellenőrzést” a Nébih szervezésében a járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyelői - mondta a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Rendben találta a sertéshúsok eredetjelöléseit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az országos ellenőrzés során csak néhány esetben kellett bírságolniuk az élelmiszerlánc-felügyelőknek.

Júniusban a csomagolatlan friss sertéshúsok származásáról szóló tájékoztatót, és a nyomonkövethetőségi rendszerüket ellenőrizték 651 hiper- és szupermarketben, élelmiszerüzletben, húsboltban. Részleges és kisebb hiányosságok miatt negyvenszer kellett figyelmeztetniük,

bírságot viszont csak 13 alkalommal szabtak ki összesen több mint 4 millió forint értékben.

A származási ország szöveges feltüntetését szinte mindenütt rendben találták. Mindössze az üzletek 8 százalékában voltak hiányosságok, főképp a húsboltokban. Az érintett üzletek 80 százaléka a szabályoknak megfelelően tette ki a származási országra utaló zászlókat, de a kisebb áruházak és a húsboltok némelyike is így tett, noha nekik nem kötelező. A származásról szóló tájékoztatással január 15. óta kötelező ellátni a nem csomagolt, friss vagy fagyasztott sertéshúst. Ennek megfelelően mindenütt fel kell tüntetni a származási országot, a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben annak zászlaját is el kell helyezni. Ha a sertést máshova vitték levágni, akkor mindkét országot meg kell jelölni.

A Nébih bízik abban, hogy a baromfi-, a juh- és a kecskehúsok ellenőrzésekor sem találnak több hiányosságot, hiszen július 15-től ezeknél is jelölni kell majd a származási országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×