eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Vakáció a négy fal között: így lehet élmény a szünidő a gyerekeknek utazás vagy tábor nélkül

A koronavírus rengeteg magyar család nyári terveit húzta keresztül. Sok család került nehéz anyagi helyzetbe, mert a válság hatására csökkentették a szülők fizetését vagy munkaóráit, vagy épp nincs már elég szabadsága a felnőtteknek, mert a korlátozások idején kellett kivenniük a szabadnapokat. A szülők, gyerekek számára is nehéz helyzet ez, azonban némi kreativitással, és minimális anyagi befektetéssel nyári tábor vagy családi nyaralás nélkül is lehet élménydús és emlékezetes az idei vakáció.

Alapjaiban forgatta fel az életünket a Covid-19 megjelenése. Március 16-tól a gyerekek és a felnőttek egy részének megváltoztak a mindennapjai: iskola, óvoda és bölcsőde helyett a gyerekek otthon maradtak, aki pedig tehette, otthonról dolgozott. Beszűkült az élettér, sokan nehezen viselték az elszigeteltséget, bezártságot.

A vírus okozta gazdasági válság következtében sok dolgozónak csökkentették a munkaidejét, fizetését, és előfordult, hogy elrendelték a szabadság kivételét is. Ez mind azt okozza, hogy sok család számára az idei nyár más lesz, mint amit eredetileg tervezett, vagy mert nincs már a szülőknek felhasználható szabadnapjuk, vagy mert anyagilag kerültek nehéz helyzetbe. Utóbbi esetben a nyári táborok sem feltétlenül jöhetnek most szóba. Fejtörést okozhat tehát a szülőknek, hogyan varázsoljanak élményekkel teli vakációt úgy, hogy korlátozottak a lehetőségeik. Ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

1. Bunkerépítés a lakásban

Ha óvodás vagy alsós iskolás gyerekeink vannak, jó móka lehet a bunkerépítés, bárhol bármiből. Amire szükségünk lehet:

  • pléd, ágyneműhuzat, vagy lepedő
  • csipeszek
  • díszpárnák
  • az állványzathoz szék, asztal, lécek, kötél

Ezek filléres dolgok, és nagy valószínűséggel minden háztartásban megtalálhatók. A bunker építése jó móka a gyerekeknek, ha a szülők is részt vesznek a játékban, akkor pedig minőségi időtöltés együtt. Ráadásul a bunkert adott időközönként lebonthatjuk, és a lakás más pontján újra fel lehet építeni, újabb kihívást biztosítva így a gyerekeknek.

2. Rendezzük át a szobát!

A nyár tökéletes időpont arra, hogy átrendezzük a gyerekszobát, akár kifessük, sőt, akár a gyerekekkel együtt készíthetünk mesefigurás falfestményt is saját kezűleg. Érdemes lehet kicsit feldobni a szobát, ami március közepe óta már rettenetesen unalmas lehet a gyerekeknek, akár új bútorokkal is.

„Egy emeletes ágy vagy egy új ülőzsák vagy babzsákfotel például nem túl drága, de a gyerekeknek örömet szerez, és új kalandokat is jelent. Egy emeletes ágy merőben más élményt nyújt a hagyományos ágyakhoz képest, csak a fantázia szabhat határt: játék közben lehet kalózhajó, emeletes busz vagy bunker” – írta a kika az Infostart megkeresésére, miért érdemes beszerezni ezt a bútordarabot.

3. Kaland a kertben

Akinek van kertje, még ha egy zsebkendőnyi zöldfelületről is van szó, kipróbálhatja a sátrazást, kempingezést a gyerekekkel. Óriási élmény ugyanis sátorban aludni, még akkor is, ha közel a ház. Sőt, első alkalommal ez külön jó is, hogy ha a gyerek esetleg félne, akkor tudja, bármikor bemehet a saját szobájába. Ráadásul ennek az élménynek sincs túl nagy költsége, kétszemélyes sátrat már 10-15 ezer forintért lehet kapni, elég bele egy polifoam és persze az ágynemű vagy épp hálózsák.

4. Tábor a gyerekeknek otthon

Ha a szülők el tudnak menni egy hét szabadságra, akkor szervezhetnek egy különleges tábort a gyerekeiknek. Minden nap más program: kézműveskedés, állatkert, piknik valahol (erdőben, Tisza-parton, Duna-parton), nyársalás, egy nap strand, autós mozi, kirándulás stb. Jól átgondolt programmal, jól megtervezett költségvetéssel olcsóbban ki lehet hozni, mintha egy tábor díját fizetnék be a szülők, arról nem is beszélve, hogy ezek a programok a család minden tagja számára kikapcsolódást jelentenek.

5. Strand a kertben

Ha valaki kertes házban él, vagy épp van terasza, akkor érdemes elgondolkozni a medencevásárláson. Nem kell hatalmas kiadásra gondolni, felfújható medencét, amelyben két kisgyerek pancsolhat, már 15 ezer forintért lehet kapni, 20 ezer forint körüli összegért pedig már puha falú medencét kaphatunk vízforgatóval, amiben két nagyobb gyerek kényelmesen elfér. A szülők számára a medence mellett felállított nyugágy, relaxszék vagy akár hintaszék biztosíthatja a kényelmet: jöhet a napozás, az olvasás, a jeges kávé szürcsölése.

„Akinek nincs lehetősége a vízparton átvészelni a hőséget, annak érdemes lehet beszerezni strandszéket, ezek már 15 ezer forintért kaphatók, jó minőségűek, nem kell évente cserélni. Jó lehet egy napernyő is, amely némi árnyékot biztosít a pihenő felnőtteknek és a pancsoló gyerekeknek” – javasolja a kika.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a kika támogatta. A lakberendezési láncnál tart a nyári vásár és július 17 és 19. között minden terméket 15% kedvezménnyel lehet beszerezni.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×