eur:
394.96
usd:
363.3
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Érkezett egy újabb korlátozás a Görögországba utazó turistáknak

Amellett, hogy a visszatérésre vonatkozó szabályokat megváltoztatta a magyar kormány, a görög hatóságok a beutazáshoz szabtak új feltételt.

Ez azokra vonatkozik, akik Észak-Macedónia kikerülésével, Szerbián és Bulgárián át utaznak Görögországba, elsősorban például a Chalkidiki-félszigetre (ez a magyarok esetében is ismert gyakorlat a többszöri határellenőrzések és az esetleges bonyodalmak elkerülése érdekében).

A Konzuli Szolgálat honlapján szereplő tájékoztató szerint a görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek

a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia.

Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni.

A Konzuli Szolgálat információi szerint

repülőtereken, illetve más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

Emellett fontos tudni, hogy július 1-től 2020 augusztus 31-ig, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése (angolul itt érhető el).

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia (mobiltelefonon vagy kinyomtatva) a határellenőrzést végző hatóságoknak. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A

tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig.

Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

A magyarok Görögországból való hazatérésére vonatkozó, vasárnap bejelentett és július 15-től megváltozó szabályokról itt írtunk, ezek szerint aki sárga kategóriába sorolt Szerbiából lép át magyarországra, hiába Görögországból érkezik, akkor is vonatkozik rá Magyarországon a karanténkötelezettség.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×