eur:
395.97
usd:
365.05
bux:
65551.58
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kész útlevelek a kirakóművben 2012. március 9-én  a Pénzjegynyomdában, ahol az új, Magyarország feliratú úti okmányok készülnek.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Koronavírus - íme a magyarokra vonatkozó részletes új szabályok

A környező országokban nő a fertőzöttség, de Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a világon, alacsonyak az esetszámok. Meg kell ezért akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcolják, ezért szerdától új szabályok vonatkoznak a külföldre utazó és onnan hazatérő magyarokra.

A kormány döntéseiről Gulyás Gergely egy rendkívüli tájékoztatón számolt be, amelynek ideje alatt megjelentek a szabályok a Magyar Közlönyben és az országlista a Hivatalos Értesítőben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy aki külföldre utazik, saját felelősségére teszi ezt, és feltétlenül tájékozódjon az elérhető hivatalos adatokból, valamint az éppen aktuális hivatalos magyar országbesorolásból. A listát az országos tisztifőorvos rendszeresen, határozatban teszi közzé, és mindig megjelenik a Hivatalos Értesítőben is.

Országbesorolások

A Covid-19 betegséggel (a továbbiakban: fertőzés) való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok, ha

  • az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, zöld,
  • az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, sárga,
  • az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos, piros

színnel kerültek besorolásra.

Azok az országok, amelyek e határozatban nem kerültek besorolásra, zöld jelzésű országnak minősülnek. Ezekből magyar állampolgárok korlátozás nélkül hazatérhetnek, de a határon szúrópróbaszerűen őket is megvizsgálhatják.

Sárga kategória: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Piros kategória: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Kínán és Japánon kívül minden ázsiai ország, továbbá minden afrikai ország, Ausztrália és Óceánia teljes területe, illetve az USA-n kívül az amerikai kontinens országai.

A fenti helyekről hazatérő magyar állampolgárokra (és azokra, akikre ugyanez a szabályozás vonatkozik, lásd lejjebb) elsőként a határon egészségügyi vizsgálat vár. Ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténba kerül az illető.

Ha nincs fertőzésgyanú, és

  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, akkor 14 napra hatósági házi karanténban,
  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Nem szükséges a karantén, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Lehet ugyanakkor rövidebb a kötelező hatósági házi karantén, a járványügyi hatóság ugyanis engedélyezheti, hogy a karanténra kötelezett 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.

  • Sárga ország esetén ha az első teszt negatív, el lehet hagyni a karantént, ám ha a második pozitív, ismét kéthetes kötelező házi karantént rendelnek el.
  • Piros ország esetén csak a két negatív teszt birtokában oldják fel a karantént.

Magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik,

  • aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, valamint
  • annak családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve
  • aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×