eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
Tóth Magda számlálóbiztos, nyugalmazott tanítónő (k) kitölti a népszámlálási kérdőívet a Demeter család otthonában 2011. október 25-én Küküllőkeményfalván, az erdélyi Hargita megyében. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatták a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. A romániai népszámlálás eredetileg október 31-ig tart, de a román kormány fontolgatja annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsa az összeírási időszakot.
Nyitókép: MTI/Egyed Ufó Zoltán

Vukovich Gabriella: nem velünk tol ki a válaszadó, ha nem mond igazat

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a májusi magyarországi koronavírus-vizsgálat eredményeiről és tanulságairól, de a közelgő népszámlálásról is.

Az országos koronavírus-vizsgálaton nem találtak sok beteget, de továbbra is arra figyelmeztetnek az orvosok, hogy a járvány bármikor fellángolhat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

"A H-UNCOVER vizsgálat teljesen bevett, standard statisztikai módszerekkel készült, a mintából a különböző értékek kiszámítása, a teljeskörűsítés is abszolút hagyományos módon zajlott. Az adatfelvétel maga két hétet vett igénybe és tulajdonképpen visszaigazolt sok mindent. Bizonyos értelemben megnyugtató volt, de azért hangsúlyoznám, hogy legyünk óvatosak" - értékelte a szerdán megismert részletszámok összességét a KSH vezetője.

Vukovich Gabriella Arra is figyelmeztetett, hogy ez a májuso országos szűrés

a jövőről semmit sem árul el,

a járvány a lehetséges fellángolására - mint megjegyezte - az orvosok, a virológusok is folyamatosan figyelmeztetnek.

A közelgő népszámlálásról a KSH vezetője elmondta, hogy az például a H-UNCOVER vizsgálattal szemben teljes körű, mindenkire kiterjed, aki Magyarországon lakik, él legalább egy évnél hosszabb ideig, a külföldiekre is.

"A népszámlálás kommunikációjában megpróbáljuk mindig hangsúlyozni, hogy nem velünk tol ki a válaszadó, ha nem mond igazat. Nem teszünk fel kárt okozó, dehonesztáló kérdéseket, nem követi semmilyen hatósági akció" - tette egyértelművé.

A népszámlálás értelme, hogy mindenkinek

"legyen képe az országról"

időről időre - ismert, hogy utoljára ilyen népszámlálás 2011-ben, azt megelőzőleg pedig az ezredfordulót követően történt.

"Nagyon fontos tudni, hogy milyen a népesség szerkezete, területi, foglalkozási, életkori struktúrája, és ezt csak a népszámlálásból lehet megtudni" - hangsúlyozta Vukovich Gabriella.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×