INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

vukovich gabriella

ksh

huncover

koronavírus

aréna

Tóth Magda számlálóbiztos, nyugalmazott tanítónő (k) kitölti a népszámlálási kérdőívet a Demeter család otthonában 2011. október 25-én Küküllőkeményfalván, az erdélyi Hargita megyében. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatták a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. A romániai népszámlálás eredetileg október 31-ig tart, de a román kormány fontolgatja annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsa az összeírási időszakot.

Vukovich Gabriella: nem velünk tol ki a válaszadó, ha nem mond igazat

Infostart / InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a májusi magyarországi koronavírus-vizsgálat eredményeiről és tanulságairól, de a közelgő népszámlálásról is.

Az országos koronavírus-vizsgálaton nem találtak sok beteget, de továbbra is arra figyelmeztetnek az orvosok, hogy a járvány bármikor fellángolhat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

"A H-UNCOVER vizsgálat teljesen bevett, standard statisztikai módszerekkel készült, a mintából a különböző értékek kiszámítása, a teljeskörűsítés is abszolút hagyományos módon zajlott. Az adatfelvétel maga két hétet vett igénybe és tulajdonképpen visszaigazolt sok mindent. Bizonyos értelemben megnyugtató volt, de azért hangsúlyoznám, hogy legyünk óvatosak" - értékelte a szerdán megismert részletszámok összességét a KSH vezetője.

Vukovich Gabriella Arra is figyelmeztetett, hogy ez a májuso országos szűrés

a jövőről semmit sem árul el,

a járvány a lehetséges fellángolására - mint megjegyezte - az orvosok, a virológusok is folyamatosan figyelmeztetnek.

A közelgő népszámlálásról a KSH vezetője elmondta, hogy az például a H-UNCOVER vizsgálattal szemben teljes körű, mindenkire kiterjed, aki Magyarországon lakik, él legalább egy évnél hosszabb ideig, a külföldiekre is.

"A népszámlálás kommunikációjában megpróbáljuk mindig hangsúlyozni, hogy nem velünk tol ki a válaszadó, ha nem mond igazat. Nem teszünk fel kárt okozó, dehonesztáló kérdéseket, nem követi semmilyen hatósági akció" - tette egyértelművé.

A népszámlálás értelme, hogy mindenkinek

"legyen képe az országról"

időről időre - ismert, hogy utoljára ilyen népszámlálás 2011-ben, azt megelőzőleg pedig az ezredfordulót követően történt.

"Nagyon fontos tudni, hogy milyen a népesség szerkezete, területi, foglalkozási, életkori struktúrája, és ezt csak a népszámlálásból lehet megtudni" - hangsúlyozta Vukovich Gabriella.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Vukivoch Gabriella - Aréna
 

Nyitókép: MTI/Egyed Ufó Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018