INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

emberek

népszámlálás

ksh

kérdőív

Egy kéréssel fordul most mindenkihez a KSH

Egy kéréssel fordul most mindenkihez a KSH

Infostart / MTI

Bemutatja a jövő évi népszámlálási kérdőívet, de ez még lehet, hogy fejlesztésre szorul - most lehet rajta segíteni még.

A jövő évi népszámlálás kérdőívének fejlesztését támogató országos, reprezentatív, azaz a teljes társadalmat leképező felmérést indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön - közölte a szervezet az MTI-vel.

Azt írták, hogy 156 település mintegy 6000 háztartása kap célzottan levelet, amelyben a részvételre kérik a tesztben. Ugyanakkor minden, a népszámlálás iránt érdeklődő embert arra hívnak, hogy töltse ki a www.nepszamlalas2021.hu oldalon elérhető kérdőívet november 26-áig.

A tesztelés vizsgálja egyebek mellett a népszámlálási kérdőív kitöltésének átlagos idejét, a kérdések értelmezhetőségét, valamint információt szolgáltat a KSH-nak arról is, hogy milyen digitális eszközöket használnak az emberek a kitöltés során.

A mintegy 6000 háztartást matematikai-statisztikai módszerekkel, véletlenszerűen választották ki.

A közleményben idézték Kovács Marcellt, a KSH Népszámlálás 2021 projektvezetőjét, aki azt mondta: fontos nekik, hogy a jövő májusban kezdődő népszámláláshoz olyan online kérdőívet tudjanak fejleszteni, amely mindenkinek megkönnyíti az adatszolgáltatást. A tesztelési kérdőívet átlagosan 30 perc alatt lehet kitölteni - tette hozzá.

A tesztelés kérdései kevesebb területet érintenek, mint amennyit a népszámlálás fog: nem térnek ki a nemzetiségre, az anyanyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékosságra sem - emelték ki.

A válaszadók nyereményjátékban vehetnek részt:

a kitöltők között a KSH naponta kisorsol egy 50 ezer forintos vásárlási utalványt.

A népszámlálás egy Magyarország teljes lakosságát érintő, 10 évente ismétlődő, kötelező adatfelvétel, amely fontos ismérvek - például iskolázottság, foglalkoztatottság - mentén tükrözi az állam aktuális helyzetét - olvasható a közleményben.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018