eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A koronavírus-fertőzés kimutatására fejlesztett gyorstesztek egy tesztállomás asztalán a nepáli Lalitpurban 2020. április 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Összesen három koronavírusost talált a nagy átfertőzöttségi vizsgálat - részletes adatok

Május 16-ig a vizsgálat szerint 56 439 fő eshetett át a betegségen a négy magyarországi orvosegyetem és a KSH összefogásával megvalósult H-UNCOVER fantázianevű átfertőzöttségi vizsgálat szerint. Részletes adatok.

A Semmelweis Napon jelentették be a magyarországi, az új koronavírus terjedésével kapcsolatban végzett országos, reprezentatív felmérés eredményeit. A H-UNCOVER fantázianevű átfertőzöttségi vizsgálatot a KSH és a négy magyarországi orvosegyetem (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) összefogásával végezték - 50 nappal a korlátozó intézkedések bevezetése után kezdték és 16 napon át zajlott, a 489 település és valamennyi budapesti kerület összesen 17 787 lakóját vonták be, 12 337 - magánháztartásban élő - embert tudtak rábírni az együttműködésre, vírustesztet pedig 10 575 embernél tudtak elvégezni, az eredmények az ország lakosságára nézve 95 százalékos statisztikai pontosságúak.

Az adatfelvétel kezdetén - csak összehasonlításképp - az "operatív törzs féle" számok úgy álltak, hogy 2580, 14 év fölötti, magánháztartásban élő ember volt Magyarországon olyan, aki korábban megfertőződött, és dominált a közép-magyarországi régió.

A H-UNCOVER vizsgálat ekkor

összesen 3 aktív, pozitív esetet talált

(Budapesten, Komárom-Esztergom és Heves megyében), ebből 2 beteg kórházban feküdt. Összesen 70 szeropozitív esetet vettek nyilvántartásba, vagyis ennyien voltak korábban koronavírusosok.

A legvalószínűbb, hogy

a vizsgálat ideje alatt 2421 pozitív eset volt,

ami azt jelenti, hogy 10 ezer magyar ember közül 3 volt aktívan fertőzött, de csak egy volt közülük, aki nem tudott a fertőzéséről.

Május 16-ig a vizsgálat szerint 56 439 fő eshetett át a betegségen,

vagyis 10 ezer ember közül 68 - a statisztikai hibahatár szerint 50 és 86 közötti ez a szám.

A korosztályi megoszlás alapján a 65 éven felülieknél volt a legmagasabb a szeropozitív esetek száma, 110/10 ezer fő, ennek okait viszont még vizsgálni kell a kutatási beszámoló szerint.

Regionális számadatok is születtek az aktív fertőzöttségről - szintén 10 ezer fős populációra vetítve:

  • Nyugat-Dunántúl: 0-20 fő
  • Dél-Dunántúl: 0-22 fő
  • Dél-Alföld: 0-20,9 fő
  • Pest megye: 38,9 fő
  • Közép-Dunántúl: 0-14 fő
  • Budapest: 0-25 fő
  • Észak-Magyarország: 0-23 fő.

Átfertőzöttségi számok (tehát a korábban fertőzöttek száma):

  • Nyugat-Dunántúl: 40-128 fő
  • Dél-Dunántúl: 13-79 fő
  • Közép-Dunántúl: 28-106 fő
  • Dél-Alföld: 21-103 fő
  • Észak-Alföld: 22-117 fő
  • Észak-Magyarország: 4-85 fő
  • Pest megye: 9,4-117,9 fő
  • Budapest: 29-151,9.

A szerdai tájékoztatón elhangzott még, hogy területi eltérés tapasztalható abban, hogy idősek vagy fiatalok voltak inkább fertőzöttek: kidült,

minél nyugatabbra megyünk, annál inkább a fiatalok voltak az érintettek, kelet felé az idősebbek.

Országosan azért az 50 éven felüliek voltak jellemzően fertőzöttebbek.

A dohányzás és a túlsúly nem befolyásolta a betegség terjedését, és érdekes módon az ízlés- és szaglásvesztés Covid-19-specifikus tüneteknek látszanak. A szív-, máj- és vesebetegekre nagyobb erővel támadt a vírus, de ez már kórokozóknál is igaz.

A felmérésben egyébként legnagyobb arányban Veszprém, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés, valamint Pest megyében vettek részt.

Az átfogó vizsgálat második fázisának szeptemberben várhatóan nekiesnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×