eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egészségügyi maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: Rosta Tibor

Operatív törzs: marad az idősek vásárlási idősávja

Bővítik a 13. havi nyugdíjra jogosultak körét, eltörlik a korábbi 80 ezer forintos plafont, a kismamákra ingyenes nyelvvizsga és KRESZ-tanfolyam vár. A táborokat pedig lehet kezdeni szervezni, a szabályokat később jelentik be.

Egyre jobbak a járványmutatók - részletes számok itt -, az operatív törzs azonban szombaton is összeült, hogy megbeszélése után kamerák elé is álljon friss döntéseivel azon a napon, amikor eldőlhet a budapesti nyitás sorsa.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a friss számok közlését követően elmondta, minden új elhunytnak más, krónikus betegsége is volt.

Elmondta még, Orbán Viktor bejelentést tesz délután Budapest várható sorsáról, ami a máig érvényes kijárási korlátozásokat illeti.

Novák Katalin családügyi államtitkár a tájékoztatón megköszönte a családok eddigi, 66 napos kitartását.

"Nem értük el a célt, hogy Magyarország családbarát ország legyen, de közel vagyunk hozzá. A családbarát politika, gondolkodás, kormányzás nem csak azt jelenti, hogy a fiatalok annyi gyermeket vállalhatnak, amennyit szeretnének, hanem azt is, hogy a generációk közötti élet is egyre jobb legyen, ezért vezetjük vissza a 13. havi nyugdíjat" - fejtegette az erőforrástárca államtitkára.

Bejelentette:

bővítik a 13. havi nyugdíjra jogosultak körét, 150 ezerrel lesznek többen, és nem lesz felső összegplafonja ennek az ellátási formának,

ahogy az a balliberális kormányok idején volt (80 ezer forint).

Közölte azt is, hogy a veszélyhelyzeti időszakra nem számítják majd máshogy az ellátási jogosultságot, illetve a családügyi kedvezmények sem csorbulnak a veszélyhelyzetben keletkező nehézségek miatt, a számítási mód mindenben olyan lesz, mint a járvány előtti helyzetben volt.

A kismamáknak, kispapáknak

ingyenes KRESZ-tanfolyam, KRESZ-vizsga és nyelvvizsgázás is lesz.

"Egy középfokú nyelvvizsga megszerzését támogatjuk" - egészítette ki.

Döntés született arról, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezik, és hamarosan szabályozás születik arról, hogy milyen módon engedélyezik a nyári táborokat, de a lényeg, hogy azok szervezését lehet folytatni,

"nyári táborok lesznek"

- szögezte le.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa jelezte, már engedélyezett a szálláshely-szolgáltatás, ott van lehetőség vendéglátásra is. 200 főig esküvők, lagzik, temetések lehetnek.

Bejelentette, az idősekre vonatkozó vásárlási idősávot nem változtatják meg egyelőre.

10 342 hatósági házi karanténos van, az elmúlt napon 30 szabálysértés tapasztaltak a rendőrök.

A kijárási korlátozások megszegőivel szemben még mindig napi több száz intézkedésre volt szükség.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa a reményekről beszélt.

"Nem tudjuk mi lesz, de épp ezért kell fenntartani az intézkedéseket. Reménykedjünk, hogy lesz gyógyszer. Használunk malária elleni szereket, használunk májgyulladás elleni szereket, használunk egy japán megoldást és reményeink vannak az immunterápiában és a vérplazma-terápiában is" - ecsetelte.

Reménykedik továbbá legkésőbb jövő év tavaszára a védőoltás kifejlesztésében is, elsősorban az egészségügyi dolgozókat és a legveszélyeztetettebbeket olthatják majd.

Számot adott arról, hogy Amerika azt az utat választotta, hogy egyes önkéntesek kiteszik magukat a koronavírus-fertőzésnek, hogy rajtuk kísérletezzék ki a majdani védőoltást.

"Mindannyian tudjuk, mi hal meg utoljára"

- mondta még.

Kérdések

A Budapestet érintő és egyes egészségügyi kérdést későbbi megválaszolásra utalt Gál Kristóf.

- Milyen változás várható a határon?

- Továbbra is egészségügyi vizsgálat vár a belépőkre. Más változások az intézkedésekben nincs. Egyedi méltányosságot a Police.hu oldalon lévő űrlap kitöltésével lehet kérni a karantén alóli mentességért.

- Mennyi és milyen rendőri intézkedésekre volt szükség Tolna megyében? Milyen az ő fegyelmük?

- 15 rendőri intézkedés volt ott eddig, 3 figyelmeztetés, 12 szabálysértés volt, amire szükség volt. Ez az országos adat 2 százaléka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×