eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

13. havi nyugdíj, ingyen-KRESZ, ottalvós táborozás - ezeket a bejelentéseket tette a kormány

150 ezerrel többen kapnak majd 13. havi nyugdíjat, felső plafon nélkül. Kibővül az ingyen nyelv- és KRESZ-vizsgázók köre, eldőlt a nyári táborok sorsa is - Novák Katalin családügyi államtitkár fontos változásokról szólt szombaton.

Fontos bejelentésekkel érkezett az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatójára Novák Katalin ifjúsági és családügyi államtitkár.

13. havi nyugdíj - bővítés

Az már korábban ismert volt, hogy a kormány visszavezeti a 2010 előtti kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat a következő négy évben (2021-2024), négy részletben. Novák Katalin azonban most az intézkedés bővítéséről is szólt:

  • aki nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosult, megkapja a bővítést, így 150 ezerrel többen lesznek
  • nem lesz felső plafonja a 13. havi nyugdíjra - korábban ez 80 ezer forint volt

Gyes, gyed, gyet

Az anyasági ellátások, illetve a családi pótlék kifizetése biztosan nem jár le a veszélyhelyzet végéig, a jogosultság nem szűnhet meg alatta. Könnyebb lesz a családtámogatások igénybevétele, mint a veszélyhelyzet előtt volt.

Munkaügyek

Akik elveszítették most az állásukat, vagy munkahelyük veszélybe került, nem kell, hogy lemondjon a családtámogatásokról, illetve ha korábban huzamosabb ideig dolgozott,

a családtámogatások igénylésénél ugyanolyan, munkában töltött időnek számítanak a veszélyhelyzeti hónapok, mint az azt megelőző időszak.

A csok és a babaváró támogatás sem lehet emiatt kevesebb.

Hitel

A hiteltörlesztés alóli felmentés és a Diákhitel Plusz sok családon segíthet, utóbbit máris igényelték nyolcezren.

KRESZ, nyelvvizsga

Kismamák, kispapák, nagyszülők - tehát azok, akik gyesen, gyeden vannak - előtt, új lehetőségek nyílnak július 1-jétől:

  • ingyenes KRESZ-tanfolyam
  • ingyenes KRESZ-vizsga
  • ingyenes nyelvvizsgázás

Az ingyenes nyelvvizsgázási lehetőség azoknak is jár, akiknek már van nyelvvizsgájuk, egy - legalább - középfokú megszerzése erejéig érvényes a lehetőség. Ez az intézkedés a munkavállalók későbbi versenyképességét segítheti.

Táborok, gyermekfelügyelet

Korábban már döntöttek, hogy a napközis, "ott nem alvós" táborok engedélyezéséről június 1-jével - ami a családokat a gyermekfelügyeletben is segíti -, és hamarosan döntés születik arról is, hogy milyen szabályozás érvényes a bentalvós táborokra, de - mint azt Novák Katalin bejelentette - "az biztos, hogy nyári táborok lesznek, meg lehet kezdeni ezek szervezését, jelentkezését, meg lehet hirdetni őket, így a nyár tervezése egyszerűbbé válik".

A táborokig is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, "mindenki bátran jelentkezzen, érdeklődjön". Bölcsődében naponta négyszer, óvodában naponta háromszor étkezni is kapnak a gyermekek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×