eur:
387.66
usd:
363.46
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután Karácsony Gergely a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Válaszolt a kancelláriaminiszter felhívására Karácsony Gergely

A főpolgármester csütörtök reggel a Facebook-oldalán tette közzé Gulyás Gergelynek címzett levelét, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésére írta le véleményét a hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetéséről.

Karácsony Gergely a levélben megismételte azon véleményét, amely szerint "amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány "változatlanul eltitkolja" a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat. "Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet" - fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely válaszlevelében azt írta, az előbbiek miatt nem tudja elfogadni, hogy "a kormányzat - miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik - nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó."

A főpolgármester - mint a levelében olvasható -

nem látja időszerűnek a kormány "hezitálását és bizonytalankodását"

a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében, figyelemmel arra, hogy az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálatának adatai, valamint ezeknek a Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora által a nyilvánosság előtt adott értelmezése szerint lényegében nincsenek új lakossági - vagyis nem kórházi vagy más intézményi - fertőzöttek.

"A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik" - zárta levelét Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely levelének előzménye, hogy a kormány - mint arról az Infostart is beszámolt - nem döntött szerdai ülésén a budapesti korlátozások enyhítéséről, mert mielőtt határozna, konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban fordult a budapesti kerületi polgármesterekhez és a főpolgármesterhez.

Gulyás Gergely levelében emlékeztet, az országos adatok alapján Budapesten és Pest megyében van a legtöbb koronavírussal fertőzött beteg.

Hangsúlyozta,

Budapest annak ellenére továbbra is kiemelkedik fertőzöttség terén, hogy az elmúlt napok adatai alapján csökken a megbetegedettek száma.

A miniszter azt kérte a polgármesterektől, hogy csütörtök délutánig adjanak tájékoztatást arról, időszerűnek látják-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását és a fővárosi élet fokozatos újraindítását, vagy még nem, erre válaszolt a közösségi oldalán nyilváossá tett levelébe Karácsony Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta a Fox és a News Corporation irányítását

Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta a Fox és a News Corporation irányítását

Rupert Murdoch médiamogul, aki Ausztráliától az Egyesült Államokig terjedő globális birodalmat épített, lemondott a Fox Corporation és a News Corporation elnöki tisztségéről. Ezzel hét évtizedes médiaipari karrierje ért véget. Fia, Lachlan Murdoch veszi át a News Corporation elnöki tisztségét, és továbbra is betölti a Fox elnöki és vezérigazgatói szerepét. A lépés várhatóan megszilárdítja Lachlan pozícióját a médiakonglomerátum vezetőjeként, és véget vet a Murdoch-családon belüli utódlással kapcsolatos találgatásoknak - írja a Reuters.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 21. 17:51
2023. szeptember 21. 17:39
×
×
×
×