eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Két hadüzenetet is küldött a koronavírusnak egy magyar kutatócsoport

Ehhez először is a koronavírusból kigyógyultakat keresi a Testnevelési Egyetem rekrorhelyettese által vezetett csapat.

Első magyar koronavírus-ellenes kísérleti terápiaként került fel a nemzetközi klinikai vizsgálatokat összegyűjtő adatbázisba egy magyar cég által indított vérplazmakezelés - mondta el az InfoRádióban Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki a kutatást irányítja. Az OrthoSera Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készít vérplazmaterápiát, együttműködésben a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjával.

Lacza Zsombor szerint

az ötlet "borzasztó egyszerű",

ezért gyorsan megvalósítható.

"Akik meggyógyultak, azok azért gyógyultak meg, mert a vérük olyan ellenanyagot termelt, amely legyőzte a vírust. Ha ezt a vérplazmát kinyerjük a vérükből, és beadjuk azoknak a betegeknek, akik egy súlyos, akut fázisban vannak, amikor a vírus elszaporodik a testükben, nagyon gyorsan kapnak segítséget. Passzív immunizálásnak hívják, és már több évtizeddel ezelőtt használták különböző betegségek ellen" - ecsetelte Lacza Zsombor.

Az OrthoSera egy innovatív vérszérum-terápiákat fejlesztő vállalkozás. Célcsoportja az ízületi regeneráció és a csontpótlás, de a koronavírus-járvány által okozott kihívásra válaszolva a cég kutatási és gyártási kapacitásait teljes egészében a vírusellenes szérum terápia kifejlesztésére fordítja.

A kutatók megállapították – összehasonlítva a saját korábbi és a nemzetközi szakirodalomban frissen megjelent adatokat –, hogy

a koronavírus által okozott "citokinvihar", amely a szervezet gyulladásos reakciójának túlzott aktivitását jelenti, hasonló az OrthoSera méréseiben tapasztalt citokinmintázatokhoz.

A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egészséges szérum hozzáadásával a gyulladásos citokineket gátolni lehet. Mindez felvetette annak a lehetőségét, hogy a koronavírusos betegeken alkalmazva a szérumterápiát, jelentős előrelépést lehet elérni betegek állapotában.

Több vizsgálat is azt mutatta, hogy

a citokinmintázatok mérésével előre lehet jelezni, mely betegnek van fokozott kockázata a súlyos szövődményekre,

másrészt egészséges szérum beadásával akár gyógyítani is lehet a vírusbetegséget. Fontos tény: amennyiben az egészséges szérumot olyan ember adományozza, aki már átesett a fertőzésen és vérében magas az ellenanyagszint, akkor

a kezelés két hatást is elérhet: egyrészt csökkenti a gyulladást, másrészt inaktiválja a vírusokat.

"A vizsgálatok során most az is kiderül, hogy a betegség mely fázisában nyújtható ez a fajta segítség" - tette hozzá Lacza Zsombor.

Ez az eljárás tehát abban segíthet, hogy a szervezet maga tudja felvenni a harcot a koronavírus okozta (tüdő)gyulladás ellen.

Most tehát olyan emberekre "vadásznak", akik átestek a koronavíruson úgy, hogy a testükben sok ellenanyag keletkezett.

"Ők szuperképességet szereztek, hiszen védettek egy bizonyos ideig" - fogalmazott.

Az eljárás egyébként viszonylag kis áldozat a 18 és 60 év közötti gyógyultak részéről, fél-egy órát vesz igénybe, és 3-4 naponként akár meg is ismételhető. Az érintettek felkutatására már Facebook-oldalt is létrehoztak, de a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az info@orthosera.com e-mailcímen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon is várja a kutatócsoport.

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a Kedplazma Kft. és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelését pedig a Semmelweis Egyetemen kezdi meg a kutatócsoport. A vírusellenes antitest szintek mérését pedig hazánk egyetlen, élő vírust vizsgálni képes, a legmagasabb szintű biztonsági besorolással rendelkező laboratóriuma, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja végzi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×