eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Levett mintát mutat egy orvos a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej - Nyaksebészeti Klinika mintavételi állomásán 2020. május 3-án. A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban négy egyetem - a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - vesz részt. A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megvannak az átfertőzöttségi vizsgálat első részeredményei

Merkely Béla szerint egyelőre szó sem lehet Magyarországon nyájimmunitásról - épp az alacsony fertőzöttszám miatt.

A négy magyar orvosegyetem folyamatosan végzi az átfertőzöttségi vizsgálathoz szükséges teszteket, eddig 8744 embert teszteltek, eddig 8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálat eredményét értékelték ki, ezek közül kettő volt pozitív. Az első 1524 vérmintából pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki egy online konferencián adott számot a részeredményekről.

A kiszemeltek felének van így tesztje.

Az eredmények statisztikailag a következőket mutatják az idősotthonokon kívül élők és a 14 éven felüliek között:

  • az aktív fertőzöttek száma 243 és 7230 között lehet,
  • 22 399 és 92 624 között lehet azok száma, akik átestek a betegségen

Vagyis Magyarországon alacsony a fertőzöttek száma, és nem lehet nyájimmunitásról beszélni, ami azt jelenti, hogy ha ősztől "második kör" jön, kevés olyan ember lesz, aki nem fertőződhet meg majd.

A felkértek hetede egyébként azt jelezte, hogy nem kívánnak részt venni a vizsgálatban, de sokakat egyáltalán nem tudtak elérni, ezres nagyságrendben. Ahhoz, hogy eredménye lehessen a vizsgálatnak, még mintegy kétezet ember tesztelése szükséges a kiszemeltek közül. Ennek elérésére Merkely Béla szerint jó esély van.

A vizsgálatot május 1-én kezdte el az SE vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző és a Központi Statisztikai Hivatal. Az első országos tesztelés végeredményét május végén hozzák nyilvánosságra. Várhatóan szeptember újabb reprezentatív vizsgálatot végeznek. A május 1-jén kezdődött vizsgálat május 15-én zárul.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×