eur:
394.37
usd:
370.04
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kiemelkedően sok magyarról fog kiderülni, hogy lehetett-e koronavírusos

Alacsony a magyar lakosság átfertőzöttsége - ez derül ki a KSH és a négy magyarországi orvosegyetem közös koronavírus-felméréséből. A mintavételről, az adatfeldolgozásról és az utánkövetésről Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese beszélt az InfoRádióban.

Mint az Infostart is megírta, az előzetes adatai már megvannak a KSH és a négy magyarországi orvosegyetem országos koronavírus-átfertőzöttségi vizsgálatának, a legfontosabb tény pedig az, hogy a vizsgálat időpontjában nagyon alacsony volt a fertőzöttek arány.

Az adatok feldolgozása és közzététele viszont még folyamatban van - tudatta az InfoRádió Statisztikai percek című műsorában Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese.

"Előzetesen 30-80 ezer közötti fertőzöttre lehetett számítani, lényegi változás ebben nem lesz"

- tette egyértelművé Mag Kornélia, aki nyomatékosította azt is, a felmérés nemzetközi összehasonlításban is nagy népességrészen - nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő (67,7 százalék) részvételi hajlandósággal - készült.

A vizsgálat előzetes eredményei szerint Magyarország átfertőzöttsége 0,6-0,7 százalékos lehet, de mint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban korábban elmondta, klinikailag Spanyolország sem sokkal átfertőzöttebb a maga 5 százalékával, 95 százaléknyi ember ugyanis ugyanúgy célpontja maradt a koronavírusnak, hazánkban ez utóbbi szám tehát 99 százalék fölötti.

Ami az adatok pontosságát illeti, Mag Kornélia szerint

épp az alacsony átfertőzöttség okoz nehézséget

abban, hogy minden "össznépi" kérdésre pontos számszaki választ adjanak, vagyis csak a hét statisztikai régió szintjéig lesznek pontos számaik az adatfeldolgozás után, annál szűkebb területi adatokra már túl nagy becslési hibával lehetne információkat adni.

Hasonlóan reprezentatív mérési eredményekhez Magyarországon kívül Szlovénia (46 százalékos részvételi hajlandóság) és Izland jutott (36 százalék) még eddig.

A felmérés további sorsáról Mag Kornélia elmondta, egyrészt

  • a levett vérből az orvosegyetemek számos további kutatást el fognak végezni, illetve
  • a kérdőívben szereplő kérdések is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fertőzés és az átfertőzöttség, illetve más, korábbi betegségek, tünetek, az életmódbeli szokások, a kontaktusok száma milyen kapcsolatban lehetnek egymással – ez a további járványhullámokra való felkészülésben is jelentőséggel bír.

Az ősz folyamán pedig ismét elvégzik ezt a felmérést, pontosan azért, hogy folyamatában vizsgálni lehessen a változást - tette hozzá a KSH elnökhelyettese, rámutatva: lesznek egy kisebb, utánkövetéses csoport, amelynek tagjait az első vizsgálatban is tesztelték, de a többi résztvevő újonnan kiválasztott ember lesz. A két felmérés eredményeinek összehasonlítása pedig további következtetések levonására ad lehetőséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×