eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Országos Mentőszolgálat védőruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelésére készülnek a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 19-én. Müller Cecília országos tisztifőorvos utasítására megkezdődött a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon lakóinak második tesztelése is. Az otthonban már csak olyanok vannak, akiknek az első tesztje negatív volt, most második körben is ellenőrzik őket, nehogy újra kitörjön a járvány.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az eddig igazolt fertőzöttek 13 százaléka a Pesti úti idősotthonból került ki

Az intézmény lakói közül 29-en hunytak el. Az otthonban jelenleg közel hatvan fertőzött van, és sok egykori lakót kezelnek kórházban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 29 az elhunytak száma a Pesti úti idősotthonban, 287 gondozott és 22 dolgozó fertőzött. Ez azt jelenti, hogy az eddig igazolt fertőzöttek 13 százaléka ebből az idősotthonból került ki – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az április elején kórházba szállított fertőzöttek nagy része, 197 ember még jelenleg is a kórházakban van, az országos tisztifőorvos elrendelése alapján onnan csak két negatív minta után lehet őket visszabocsátani.

A mentők által elvégzett második körös mintavétel közel hatvan gondozottnál mutatta ki a koronavírust, ők jelenleg is az intézményben vannak.

Az országos tisztifőorvos átfogó vizsgálatot indított az intézményben történt tömeges fertőzések miatt és április 9-én kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot arra, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról, a dolgozók képzéséről és az előírt fertőtlenítőszerek megfelelő alkalmazásáról.

Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken bejelentette, hogy már öt alkalommal tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést az idősotthonban, amely megerősítette, hogy továbbra sincs folyamatos orvosi ellátás.

Az öt helyszíni ellenőrzésből négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem.

Emellett a kormányhivatal további tisztázó dokumentumok benyújtására kérte az intézményt.

Az idősotthont a katonák is fertőtlenítették az elmúlt napokban.

Nem csak itt, hanem országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése, fertőtlenítése, és védőeszközökkel való ellátása. Az operatív törzs felajánlásának köszönhetően ezen a héten újabb védőeszköz-szállítmányok indultak el az ország minden idősotthonába. A Pesti úti idősotthon is kap 5700 darab sebészi maszkot és 4500 gumikesztyűt kap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×