INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

orbán viktor

varga mihály

operatív törzs

koronavírus

a nap legfontosabb hírei

Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van - a nap hírei

Infostart

Szakemberek jelzései alapján május 3-ra várja a koronavírus-járvány tetőzését Orbán Viktor kormányfő. Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Az uniós biztos szerint Magyarország eddig nem fogadott el az uniós joggal ellentétes törvényt a koronavírussal összefüggésben. A nap legfontosabb hírei április 19-én.

Szakemberekre hivatkozva május 3-ra várja a koronavírus-járvány tetőzését Magyarországon a miniszterelnök. Orbán Viktor ezt az ajkai kórházban tett, előre be nem jelentett látogatásán mondta. A kormányfő a Facebook oldalán közzétett videójában úgy vélte: addigra meglesz az országban az az 5 ezer lélegeztető-gép, ami már nagyjából biztonságos, de ez a szám eléri majd a nyolcezret, ami pedig elég lesz, akármi történik. Úgy fogalmazott: akkor azt lehet mondani, hogy mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye.

Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van - jelentette ki az országos tisztifőorvos.A vasárnapi adatok szerint 1916-ra nőtt a fertőzöttek és 189-re az elhunytak száma. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: 250-en gyógyultan távoztak a kórházból és jelenleg 61-en vannak lélegeztető-gépen. Közölte, hogy továbbra is 18 idősotthonban van fertőzött ember, sokan közülük kórházba kerültek. Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője arról beszélt, hogy a hétvégén a kijárási korlátozásokat egyre nagyobb számban sértik meg.

A jelenlegi helyzetben a munkahelyek megtartását és a gazdaság újraindítását tartja elsődlegesnek a kormány- erősítette meg a Kossuth Rádióban a pénzügyminiszter. Varga Mihály úgy fogalmazott: a kabinetnek a koronavírus-járvány idején is törekednie kell a költségvetési fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához. Elmondta, a kabinet az utolsó simításokat végzi egy hitel- és garanciacsomagon, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást adnak.

Magyarország eddig nem fogadott el az uniós joggal ellentétes törvényt a koronavírussal összefüggésben - mondta az európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos.Vera Jourová a cseh közszolgálati televízióban elmondta: találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akivel részletesen megvitatta a magyarországi döntéseket. A cseh uniós biztos közölte: a járvánnyal összefüggésben az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot.

Mindvégig rendelkezett főállású orvossal a Pesti úti idősotthon - reagált a Főpolgármesteri Hivatal a Fidesz kommunikációs igazgatójának pénteken feltett kérdéseire. A Főpolgármesteri Hivatal a válaszban azt írta: a fő állású orvosnak kötelessége volt - sok egyéb mellett - az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete. Hollik Istvánnak arra a kérdésére, melyben arról érdeklődött: hagyták-e távozni a korábbi főállású orvost, úgy, hogy már voltak betegek az idősotthonban, a Főpolgármesteri Hivatal nemmel felelt.

Az MSZP szerint a teljes bizalomvesztés küszöbén áll a kormány, mivel hátráltatja a koronavírus-járvány megfékezését. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, hogy hétfőn az Országgyűlésben válaszolja meg kérdéseiket. A Fidesz úgy reagált: most nincs helye a politikai vitáknak.

A Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt felszólítja a kormányt, hogy pótolja az önkormányzatok koronavírus-járvány miatt kieső helyi iparűzésiadó bevételeit - mondta Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese.Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, katasztrófa közeleg az önkormányzati finanszírozásban, a kabinetnek pedig nem szabad hagynia, hogy települések menjenek csődbe.

Az ingyenesen elérhető szélessávú internet kapcsolat biztosításáról nyújt be törvényjavaslatot a Párbeszéd. Az ellenzéki párt azt javasolja a kormánynak, hogy minden magyar háztartás számára legyen hozzáférhető egy ingyenes internetes alapcsomag vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózatokon. A szolgáltatók adókedvezményre lennének jogosultak.

A járványhelyzetre tekintettel májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók. Schanda Tamás stratégiai államtitkár az innovációs tárca javaslatáról elmondta: a szakmai vizsgák írásbeli részét az érettségik után kell megszervezniük az intézményeknek. A javító- és pótlóvizsgázás lehetősége az október-novemberi vizsgaidőszak utolsó napjáig meghosszabbodik. A minisztériumi javaslatról a jövő héten születhet kormánydöntés.

Hétfőn a Volvo és a Volkswagen is megindítja a termelést több európai üzemében. A Volkswagenhez tartozó Skoda április 27-re halasztotta a a munka elkezdését. A múlt héten egyre több európai autógyár közölte, hogy újraindítja a termelést. A győri Audiban a részleges termelés már a héten elindult, de a járműgyárban a munka az elképzelések szerint a hét második felében indul újra fokozatosan.

Nagy-Britanniában még nem jött el az ideje annak, hogy a koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozások feloldására lehessen terveket készíteni - közölte a brit kabinetiroda vezetője. Michael Gove több hétvégi interjúban is cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány a korlátozások három szakaszból álló enyhítési menetrendjére dolgozott ki terveket.

Az Egyesült Államokban néhány tagállam már a következő napokban enyhít a kijárási korlátozásokon - jelentette ki az amerikai elnök. Donald Trump Texast, Vermontot és Montanát említette. Hangsúlyozta, hogy fokozatos és a közegészséget nem veszélyeztető lépésekről van szó. Közben New York államban már laposodik az új típusú koronavírus-járvány terjedésének görbéje.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018