eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Fontos üzeneteket küldött a hobbifutóknak Müller Cecília

Két méteres távolság megtartásával szabad sportolni, de hanyagolni kell a "szokásos" futóhelyeket. "A kültéri sportolás rizikófaktora csekély" - szögezte le az országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Vasárnap is megtartotta szokásos onlina sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, a határellenőrzések bevezetése óta 150 ezer embert ellenőriztek a határokon. A házi karanténosok száma csökken, mert egyre kevesebben térnek már haza külföldről. 24 óra alatt 30 hatósági házi karanténos szabálytalankodott, 8000-nél is több ellenőrzés volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetése után örömét fejezte ki amiatt, hogy 250-en már meggyógyultak. "A fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel átesik a betegségen" - tette hozzá. Lélegeztetőgépekről egyre többeket sikerül "levenni", ez is optimizmusra és hálára ad okot.

"Sajnos a fertőzöttek számával egyidőben az elhunytak száma is növekszik, ez óhatatlanul így van. Az idősek viselik a legnagyobb terhet ebből a szempontból" - húzta alá.

784-en vannak kórházban, 61 fő lélegeztetőgépen.

"A figyelmünket egyértelműen a zárt közösségekre irányítjuk, ahol idősek vannak, krónikus megbetegedésben szenvednek; az idősek otthona olyan hely, ahol ők nagy számban vannak együtt, a továbbadási lehetőség is jobban adott. Az idősotthonok is felkészülnek, folyamatosan teszik a dolgukat" - mondta. 18 intézményben van koronavírusos, különböző állapotú beteg - jelentette be. Nincs tehát új, érintett intézmény, de a 18 intézményben növekszik a fertőzöttek száma.

Hétvége van, mindenkit vonz a kültér, szombaton "nagyon sokan voltak kint", említette Müller Cecília. Kérte, hogy

aki csak teheti, inkább az erkélyen levegőzzön,

egészségügyi sétára se menjen ki.

A fiatalok mozgásával kapcsolatban azt mondta, az egészséget szolgáló mozgásformákat kell keresni, egyénileg, ritkán látogatott helyen, "nem futóterepen".

"A kültéri sportolás rizikófaktora csekély",

a 1,5-2 méteres távolság megtartásával - hívta fel a figyelmet. "Ha valaki elszalad melletünk, az nem számít közvetlen kontaktusnak" - üzente a hobbifutóknak, sportolóknak, levegőzőknek.

Kérdések

- Miért emelkedik a kórházi kezeltek száma?

- Magyarország a járvány felszállóágában van.

- Mit tegyenek az allergiások?

- Az allergiások maradjanak beltérben, otthon.

Idejekorán kell kezdeni az allergiás gyógyszer szedését.

A haj rendkívül nagy felület, sokkal gyakrabban kell hajat, ruhát, párnát mosni, szellőztetni. Egyensúlyban kell tartani a megbetegedésünket.

- Az érettségizők hogyan védekezzenek?

- Ha közel van az iskola, akkor menjen gyalog a diák érettségizni. Ne verődjenek csapatokba. Tömegközlekedve, autóban el kell különülni, esetleg viseljenek maszkot. Kézmosás, kézmosás!

- Mikor várható tesztelési eredmény a Pesti úti otthonban?

- Hétfőn már eredmény is lesz, nagy számú mintavétel ez.

- Mik a szombat tanulságai?

- A múlt szombathoz hasonlítva kevesebb volt az intézkedés, de hétköznaphoz képest kétszeres az emelkedés az intézkedések számát tekintve.

- Hányan kerülnek kórházba a fertőzöttek közül?

- 40-50 százalék, szerte a világban. Akik otthon maradnak, azok fertőződése enyhe, 14 nap alatt megszabadulnak a fertőzéstől.

- Mi a protokoll onnantól, hogy valakin pozitív teszteredményt nyertek?

- Akinek nincsenek tünetei, marad otthon, elkülönítve. Ha súlyos tünetek vannak, akkor kórházba kell, hogy kerüljön a beteg.

- Mikor várható a tömeges megbetegedés határa?

- Nincs határszám. Ameddig a közösségi terjedés lehetősége adott, addig kisebb csoportokban fordul elő, ott terjed könnyebben a megbetegedés. Amikor tömeges megbetegedésről beszélünk, nem határolható el a megbetegedés helye, és természetesen nagy méreteket ölt.

- Veszélyes-e a fagyizás és a készpénz?

- A fagylalt kiszolgálásakor ugyanazok a szabályok, mint egyébként.

A fagyit mélyen hűtik, ott nincs vírus. A tölcsért kell szalvétával kell megfogni, a mérőkanalat folyamatosan frissülő vízben kell mosni, a kasszás pedig másik személy kell, hogy legyen.

- Külföldi tartózkodás után kötelező karantén jön?

- Igen, kivéve a szomszédos országokkal kötött szerződések szabályai szerint ingázók. Az érettségi miatt országot váltók szabályain dolgozik a kormány.

- Vannak-e gócpontok, amelyeket jobban kellene izolálni?

- Változatlanul érvényes az, hogy Budapest és Pest megye a legérintettebb, részletek a Koronavírus.gov.hu portálon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×