eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Fontos üzeneteket küldött a hobbifutóknak Müller Cecília

Két méteres távolság megtartásával szabad sportolni, de hanyagolni kell a "szokásos" futóhelyeket. "A kültéri sportolás rizikófaktora csekély" - szögezte le az országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Vasárnap is megtartotta szokásos onlina sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, a határellenőrzések bevezetése óta 150 ezer embert ellenőriztek a határokon. A házi karanténosok száma csökken, mert egyre kevesebben térnek már haza külföldről. 24 óra alatt 30 hatósági házi karanténos szabálytalankodott, 8000-nél is több ellenőrzés volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetése után örömét fejezte ki amiatt, hogy 250-en már meggyógyultak. "A fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel átesik a betegségen" - tette hozzá. Lélegeztetőgépekről egyre többeket sikerül "levenni", ez is optimizmusra és hálára ad okot.

"Sajnos a fertőzöttek számával egyidőben az elhunytak száma is növekszik, ez óhatatlanul így van. Az idősek viselik a legnagyobb terhet ebből a szempontból" - húzta alá.

784-en vannak kórházban, 61 fő lélegeztetőgépen.

"A figyelmünket egyértelműen a zárt közösségekre irányítjuk, ahol idősek vannak, krónikus megbetegedésben szenvednek; az idősek otthona olyan hely, ahol ők nagy számban vannak együtt, a továbbadási lehetőség is jobban adott. Az idősotthonok is felkészülnek, folyamatosan teszik a dolgukat" - mondta. 18 intézményben van koronavírusos, különböző állapotú beteg - jelentette be. Nincs tehát új, érintett intézmény, de a 18 intézményben növekszik a fertőzöttek száma.

Hétvége van, mindenkit vonz a kültér, szombaton "nagyon sokan voltak kint", említette Müller Cecília. Kérte, hogy

aki csak teheti, inkább az erkélyen levegőzzön,

egészségügyi sétára se menjen ki.

A fiatalok mozgásával kapcsolatban azt mondta, az egészséget szolgáló mozgásformákat kell keresni, egyénileg, ritkán látogatott helyen, "nem futóterepen".

"A kültéri sportolás rizikófaktora csekély",

a 1,5-2 méteres távolság megtartásával - hívta fel a figyelmet. "Ha valaki elszalad melletünk, az nem számít közvetlen kontaktusnak" - üzente a hobbifutóknak, sportolóknak, levegőzőknek.

Kérdések

- Miért emelkedik a kórházi kezeltek száma?

- Magyarország a járvány felszállóágában van.

- Mit tegyenek az allergiások?

- Az allergiások maradjanak beltérben, otthon.

Idejekorán kell kezdeni az allergiás gyógyszer szedését.

A haj rendkívül nagy felület, sokkal gyakrabban kell hajat, ruhát, párnát mosni, szellőztetni. Egyensúlyban kell tartani a megbetegedésünket.

- Az érettségizők hogyan védekezzenek?

- Ha közel van az iskola, akkor menjen gyalog a diák érettségizni. Ne verődjenek csapatokba. Tömegközlekedve, autóban el kell különülni, esetleg viseljenek maszkot. Kézmosás, kézmosás!

- Mikor várható tesztelési eredmény a Pesti úti otthonban?

- Hétfőn már eredmény is lesz, nagy számú mintavétel ez.

- Mik a szombat tanulságai?

- A múlt szombathoz hasonlítva kevesebb volt az intézkedés, de hétköznaphoz képest kétszeres az emelkedés az intézkedések számát tekintve.

- Hányan kerülnek kórházba a fertőzöttek közül?

- 40-50 százalék, szerte a világban. Akik otthon maradnak, azok fertőződése enyhe, 14 nap alatt megszabadulnak a fertőzéstől.

- Mi a protokoll onnantól, hogy valakin pozitív teszteredményt nyertek?

- Akinek nincsenek tünetei, marad otthon, elkülönítve. Ha súlyos tünetek vannak, akkor kórházba kell, hogy kerüljön a beteg.

- Mikor várható a tömeges megbetegedés határa?

- Nincs határszám. Ameddig a közösségi terjedés lehetősége adott, addig kisebb csoportokban fordul elő, ott terjed könnyebben a megbetegedés. Amikor tömeges megbetegedésről beszélünk, nem határolható el a megbetegedés helye, és természetesen nagy méreteket ölt.

- Veszélyes-e a fagyizás és a készpénz?

- A fagylalt kiszolgálásakor ugyanazok a szabályok, mint egyébként.

A fagyit mélyen hűtik, ott nincs vírus. A tölcsért kell szalvétával kell megfogni, a mérőkanalat folyamatosan frissülő vízben kell mosni, a kasszás pedig másik személy kell, hogy legyen.

- Külföldi tartózkodás után kötelező karantén jön?

- Igen, kivéve a szomszédos országokkal kötött szerződések szabályai szerint ingázók. Az érettségi miatt országot váltók szabályain dolgozik a kormány.

- Vannak-e gócpontok, amelyeket jobban kellene izolálni?

- Változatlanul érvényes az, hogy Budapest és Pest megye a legérintettebb, részletek a Koronavírus.gov.hu portálon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×