INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

orbán viktor

kossuth rádió

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én.

Orbán Viktor: Járványügyi és gazdaságvédelmi akciótervet mutatunk be

Infostart

Nagyszombatig tartanak a jelenlegi korlátozások, szerdán dönt arról a kormány, hogy "mi lesz a húsvéttal" - mondta a miniszterelnök a közrádióban. Szombaton jön a járványügyi kedden pedig a gazdaságvédelmi akcióterv. Plusz juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók.

Huszonhárom napja hirdettük ki a veszélyhelyzetet, azóta csak ezzel foglalkozom. Az orvosaink kiválóak, az ápolók állják a helyüket, kötésig állnak a munkában. Mindenkinek nehéz most - fogalmazott péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor (a teljes interjút ITT meghallgathatja).

A miniszterelnök rámutatott, családi példákon keresztül látja, nem merik vállalni a szülők, hogy éljenek az iskolai 5 fős csoportokban történő megőrzés lehetőségével, inkább otthon maradnak.

"Az idős ember pedig küzd az elmagányosodás ellen, találkozni akar.

Nagy elismeréssel figyelem, ahogy az idősek fegyelmezetten viselik a helyzetüket" - mondta a miniszterelnök.

Jövő héten nagyhét, a végén húsvét, másként lesz, mint eddig: a korlátozások épp nagyszombatig lesznek érvényesek. A húsvét egy családi ünnep, "vinné az embert a lába, a szíve", de a kormányfő rámutatott: "ez most aligha lesz lehetséges" vagy csak szigorú korlátozások között.

Szerdáig meglátja, húsvétkor mit lehet tenni az érvényben lévő kijárási korlátozással. Húsvét után egy olyan rendszert kell szerinte megalkotni, ami a vakcina kifejlesztéséig tart.

"Idén sem marad el, hogy a Jóisten felé tereljük a gondolatainkat" - mondta el.

Mint aláhúzta, "ismeretlen ellenséggel állunk szemben", de vannak olyan emberek, akiknek le kell győzni a félelmüket, "én ilyen emberekkel dolgozom együtt". A félelmüket legyőző emberek közé tartoznak a papok, a rendőrök, az orvosok - sorolta.

Leszögezte, Magyarországot ebben a helyzetben külföldről Kínából és a Türk Tanácstól tudták segíteni. Érkeznek az egészségügyi felszerelések.

Közben "Brüsszel velünk foglalkozik".

"Én nem tudom, milyen emberek ülnek ott valami buborékban és osztják az észt. Én ezt látom. A jogos felháborodásunkat is fogjuk vissza, és foglalkozzunk azzal, hogy hogyan tudunk minél több emberéletet megmenteni."

Szombaton a kormány járványügyi akciótervet fog bejelenteni, érkezik egy "járványügyi alap" és egy "500 ezer forintos segítség" is,

utóbbi szerint minden egészségügyi dolgozónak félmillió forintos pluszjuttatást biztosítanak - jelentette be. Ismert, az eredetileg csütörtökre várt Kormányinfót szombatra halasztották.

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte Orbán Viktor az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés. A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük - mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy

110 kollégiumot foglaltak le - ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni - és 58 hotelt - ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára - mondta Orbán Viktor.

A munkahelyek megtartásáról elmondta, ezt a válságot "kaptuk a nyakunkba", de "mi nem védekezni akarunk, hanem támadni". A célok nem változtak, csak "máshogyan kell őket elérni", de a segély alapú gazdasághoz nem fog Magyarország visszatérni.

Azt is elmondta,

kedden érkezik a hatalmas méretű gazdaságvédelmi akcióterv,

aminek egyik alapja a munkahelymegőrzés, a másik a munkahelyteremtés lesz.

A költségvetés(ek) átfazonírozásával kapcsolatban azt mondta, "egyedül sosem lehetsz elég okos", így segítséget kér, konzultál. Hetek óta folyik az idei és a jövő évi költségvetés átírása, de most egy akciótervre van szükség leginkább, amivel hétfőre kész lesznek, kedden bejelentik.

Nem adta fel a reményt, hogy "az ellenzék is belátja, most nem a pártpolitikai viták idejét éljük". Azt kéri az ellenzéktől, hogy együtt teremtsenek annyi munkahelyet, amennyit a vírus elpusztít.

Azt mondta, ő szívesen osztogat pénzt, csak valaki mutassa meg, hol van, mert ő nem látja - utalt az Európai Unió Magyarországnak kínált 2000 milliárd forintnyi eurós programjára. "Erőfeszítés nélkül nincs pénz", mondta még, hozzátéve: nincs ingyenpénz, azért vagy előre, vagy utólag, de meg kell dolgozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018