eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A brit nagykövet-helyettes a koronavírus egyik áldozata Magyarországon - a nap hírei

Kevés Európában a védőfelszerelés és a lélegeztető gép – állítja az Európai Bizottság. A WHO szerint célzott vírusellenes stratégiákkal kell kiegészíteni a kijárási korlátozásokat.

Magyarországon mára 10-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, miután elhunyt egy brit beteg. A fertőzöttek száma 226-ra emelkedett, hat ember szorul intenzív ellátásra – közölte az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

A budapesti brit nagykövet-helyettes a koronavírus-járvány 10. áldozata Magyarországon. A mindössze 37 éves férfi tegnap (kedd) halt meg. Steven Dick tavaly júniusban érkezett Magyarországra, előtte Szaúd-Arábiában és Afganisztánban volt diplomata, de dolgozott Szíriában is.

Fertőtlenítőszer gyártására állította át almásfüzitői üzemét a Mol. Ratatics Péter, a társaság ügyvezető igazgatója az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta: 2-3 műszakban napi 50 ezer litert termelnek, így 2-3 hónapra biztosított a hazai ellátás. Hangsúlyozta: a fertőtlenítőszert elsőként az egészségügyi szolgáltatóknak szállítják, de két héten belül a kiskereskedelemben is elérhető lesz.

Folyamatban van a mobil járványkórházak kiépítése. Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: Kiskunhalason már a lélegeztető-gépeket is beszerelték. A Hungexpó területén pedig most mérik fel a lehetőségeket. Hangsúlyozta, hogy a mobil kórházakat csak akkor használják, ha a normál kapacitások már nem elegendőek.

Biztosított a gyógyszerek utánpótlása, ezért nem fontos több hónapra előre kiváltani azokat - hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: ha valaki az idős hozzátartozójának vagy szomszédjának akar segíteni gyógyszerei kiváltásában, akkor vigye magával a saját igazolványát és az illető TAJ-számát.

Nem azonosítottak fertőzöttet a Szegedi Tudományegyetem rektorának kontaktjai között. A felsőoktatási intézmény közleménye szerint a koronavírussal fertőzött Rovó László környezetében több mint 120 ember második mintavételének eredménye is minden esetben negatív lett. A rektor által vezetett Fül-Orr-Gégészeti Klinika és a Rektori Hivatal épületeit fertőtlenítették, mindkét helyen zavartalan a szakmai munka.

Negatív Angela Merkel második koronavírus-tesztje. A német kancellár szervezetében továbbra sem mutatták ki a kórokozót. Angela Merkel vasárnap vonult házi karanténba, miután kiderült, hogy egyik orvosa fertőzött. Hivatali feladatait most az otthonából látja el. A szövetségi kormány tájékoztatása szerint legközelebb a jövő hét elején végeznek el koronavírus-tesztet a kancelláron.

Meghaladta a 200 ezret a koronavírus-járvány európai fertőzöttjeinek a száma. Az európai járványügyi központ adatai szerint csaknem 12 ezren belehaltak a betegségbe. A leginkább érintett európai ország továbbra is Olaszország, de már Spanyolországban is többen haltak meg a fertőzés következtében, mint Kínában. A Reuters egy belső uniós dokumentumra hivatkozva azt írja: az európai uniós tagállamoknak tízszer annyi személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége, amennyit a hagyományos ellátási láncok jelenleg biztosítani tudnak. Olaszország és Spanyolországban több mint 5000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg.

Célzott vírusellenes stratégiákat szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felhívta a figyelmet, hogy a kormányoknak növelniük kell az egészségügyi dolgozók számát, olyan rendszert kell kialakítaniuk, hogy kiszűrhessenek minden egyes fertőzöttet. Fokozniuk kell a koronavírus-tesztelést, és ki kell bővíteniük a kezelésekre és elkülönítésre szánt létesítményeiket. A WHO főigazgatója kiemelte, hogy a kijárási korlátozások önmagukban nem fogják a járványt megszüntetni.

Egészségügyi felszerelések gyártását kezdi el a Ford. A vállalat munkatársai együttműködnek a 3M csapatával, hogy kibővítsék a levegőszűrős légzőkészülékek gyártási kapacitását. A szakemberek emellett összehangoltan dolgoznak egy új dizájnon, ami lehetővé tenné a két vállalat alkatrészeinek felhasználását, hogy kielégítsék a mentőszolgálatok és az egészségügyi dolgozók sürgős igényét. A Ford rendelkezésre bocsátja saját 3D-nyomtatási kapacitását is az egyszer használatos légzőkészülékek előállítására.

Befagyasztja több űrmisszióját az Európai Űrügynökség a koronavírus-járvány miatt. Főleg a bolygóközi űreszközökön csökkentik a tevékenységet, amelyeknek működtetése a legtöbb ember helyszíni munkáját igényi az irányítóközpontban. A hibernált programok között szerepel a Cluster-misszió, és az orosz Roszkoszmosszal közös ExoMars projekt.

Egyre több kínai tartományban látogathatók újra az idegenforgalmi látványosságok. Az ázsiai országban az elmúlt hétvégén 91 százalékkal nőtt a turisták száma az előző hétvégi adatokhoz képest. Az elővigyázatossági intézkedések azonban még mindig szigorúan érvényben vannak. A látogatók személyes adatait feljegyzik, mérik a testhőmérsékletüket, korlátozzák a számukat és rendszeresen fertőtlenítenek a fertőzésveszély elkerülésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×