eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: egy fiatalabb nő a kilencedik halott

A hétfői kezdéshez hasonlóan 11 órára várta nyilvánosságot a képernyők elé az operatív törzs.

Keddre virradóra 20 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, így a magyarországi megbetegedések száma 187, de 21-en már meggyógyultak a járvány kitörése óta.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje és Müller Cecília országos tisztifőorvos 11 órára várta a nyilvánosságot keddi tájékoztatójára.

Lakatos Tibor beszámolt róla, reggel leszállt 3 millió maszk, 100 ezer teszt és számos lélegeztető is egy kínai gép fedélzetén Budapesten.

Elmondta azt is, rengeteg, korábban megérkezett védőeszközt kiosztottak hétfőig az intenzív osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet körében.

Bejelentette, április 15-én PIN-kód nélkülivé válik 15 ezer forintig a bevásárlás, korábban ez az értékhatár 5 ezer forint volt.

A házi karanténról is beszélt: 4207 főt több mint 26 ezerszer ellenőriztek, ahogy egyre több idő telik el, egyre többen szegik meg a karanténszabályokat, 177 szabálytalanságot állapítottak meg eddig, 24 főt helyszíni bírságra ítéltek, a többiek ellen jellemzően eljárást indítottak.

Határhelyzet: a horvát viszonylat nem eléggé gördülékeny, másutt nagyjából rend van.

Müller Cecília először is a fertőzöttek számát rögzítette, illetve bejelentette, 9 főre emelkedett a halottak száma.

"A kilencedik elhunytunk egy fiatalabb nő volt, számtalan krónikus betegséggel" - részletezte.

Hangsúlyozta, sokkal több a vírushordozó, mint a regisztrált koronavírusos, ezért ismételten kérte, aki külföldről jön haza, vonuljon két hétre karanténba.

Köszönetet mondott az időseknek, akik önkéntes karanténba mennek. "Őket féltjük, azért kérjük tőlük az elvonulást, hogy a fertőzés lehetőségét elvágjuk előttük!", mondta.

Praktikus tanácsai:

  • a várandósság nem tekintendő magasabb kockázatnak, de hozzá kell tenni, a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, fogékonyabb a várandós kismama mindenféle vírusfertőzésre, ezért ne nagyon érintkezzenek ők se a külvilággal, cseteljenek, kommunikáljanak online! Gyakran mossanak kezet, kétszer annyi alkalommal, mint szoktak
  • a kézmosásnak kellő ideig kell tartania, pozitív, hogy az óvodások kézmosás közben húszig elszámolnak
  • sokat szellőztessünk a lakásban
  • a helyes fertőtlenítés: egy vödör vízbe két löttyintésnyi hipo.

Bejelentette, "a háziorvosi ellátás racionalizálása megkezdődik", ez azt jelenti, hogy kevesebb orvos-beteg találkozás lesz, és akut légúti megbetegedők számára külön egységet alakítanak ki, a többieknek egy másikat. "Egy héten belül ez megvalósul" - közölte.

Kérdések

- Az utcákon néha azt tapasztalni, hogy az emberek nem tartják be a hatósági előírásokat. Mi a helyzet ezzel?

- Ahogy telik az idő, fogy a lakossági türelem, az emberek megszegik a szabályokat, az emberek jól gondolják meg, hogy mit tesznek! Emberi oldalról érthető a türelemvesztés, de a védekezés szempontjából nagyon rossz. Az egyetlen lehetséges védekezés, ha minimalizáljuk a kapcsolatokat, betartjuk az ajánlásokat.

- A WHO szerint egyre gyorsul a járvány. Magyarországon még kezelhető?

- Egy megfertőződött személy 2-3-nak tudja átadni a betegséget. Minél több a beteg, annál több az átadási lehetőség. Magyarország jobb helyzetben van, nyert 2-3 hónapot, korábban tette meg a megelőző intézkedéseket, lassítja a terjedést.

- Mikor nevezik meg a cégeket, amelyekre kiterjed a honvédelmi irányítás?

- Az alapvető lakossági ellátásban részt vevő cégekről van szó.

- Milyen elven jelölték ki a járványkórházak helyszíneit?

- Publikus a kijelölés. Kezdetben konkrét intézményeket jelöltünk ki, ezek köre bővül, a betegszám növekedésével az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott. Háromszorosára nő az intenzív ágyak száma.

- Milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy teszteljenek valakit?

- Az egészségügyi ellátó dönt. Háziorvos, szakorvos, infektológus bevonásával. Azonnal megkezdődik a kontaktkutatás is, mindenkit felderítenek és laboratóriumi vizsgálat alá vonnak, akivel érintkezett, tevékenykedett.

- Igaz-e, hogy szombat óta Müller Cecília utasításának megfelelően elhunytakat tesztelnek?

- Nem. Az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolásokat. Ha felmerül a gyanú, a halál beálltát követően rövid ideig tesztelhető az elhunyt, az ő környezetének a felderítése érdekében.

- Mennyire elegendő a kínai eszközszállítmány?

- El tudjuk mondani, hogy mennyi időre elegendő. Folyamatos az utánpótlás. Minden kórházi dolgozó kap a készletekből, a jelenleg beszerzett eszközök jelenleg elegendőek.

- Milyen ütemezésben és kik között osztják szét a 3 millió maszkot?

- A legfontosabb az eü-dolgozók védelme. Ezt követően a védekezésben résztvevők kapnak eszközöket (rendőr, katasztrófavédő, honvéd), ezután a védekezésben fontos részvételű, további személyek jönnek.

- Az idősek nem fertőznek. Ezt mondták hétfőn. Igaz ez vagy pontatlan volt a megfogalmazás?

- De. Bárki bármikor fertőzhet. De nem miattuk van a járvány. Az idősek is fertőzhetnek. Azért védjük őket, mert ha ők megbetegszenek, náluk sokkal súlyosabb lefolyású a betegség.

- A jelenlegi adatok alapján meddig tarthat a járvány legrosszabb és legjobb esetben?

- Nagyon sok a fikció van egyidejűleg jelen a szakirodalomban. Sokszor teszik fel ezt a kérdést, de nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni, pontos időpont nem mondható. Azt javasoljuk, hogy amit kérünk, tartsák be.

- Mikor kívánják a kiürített kollégiumokat karanténkórházként használni?

- A kórházi kapacitások jelenleg elegendőek, nincs szükség erre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×