eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A repülőtéren eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Operatív törzs - Hamarosan korlátozhatják a sportrendezvényeket

Szerdán dönt a kormány az operatív törzs sportrendezvényekre vonatkozó javaslatáról, intézményeket arra kérik, hogy az ünnepi rendezvények megszervezősétől tekintsenek el, felkészültek arra, ha Olaszországból tömegével érkeznének haza magyarok.

Lakatos Tibor, a törzs operatív központjának a vezetője megerősítette, hogy már 12 fertőzöttről tudnak Magyarországon. Olaszország újabb rendkívüli intézkedéseket vezetett be, ennek folyományaként az operatív törzs elkezdte kidolgozni a volt schengeni határon bevezetendő intézkedéseket. Elkezdik ellenőrizni az Olaszország felől érkező utasokat. Azt látják, hogy az érintettek a biztonsági intézkedések ellenére megpróbálják elhagyni a fertőzött területeket, ezért azt kérik, hogy

aki a fertőzés gócpontjának számító területről jön haza, az 14 napig maradjon otthon, ne menjen közösségbe, ha pedig tünete van, hívja fel a háziorvosát.

Az átutazók miatt az autópályapihenőkön gyakrabban takarítják a mosdókat, olyan fertőtlenítőket alkalmaznak, amelyek elpusztítják a vírusokat.

A kormány szerdán dönt az operatív törzs sportrendezvények megtartására vonatkozó javaslatáról, itt mérlegelik azt, hogy milyen létszámú közönség előtt, milyen közegben rendeznék ezeket az eseményeket - más a kockázata egy szabadtéri versenynek -, és milyen kockázatot jelent ez a nézőkre. Az intézményeket, óvodákat, iskolákat arra kérik, hogy a március 15-i ünnepi rendezvények megszervezősétől tekintsenek el, különösen akkor, ha azt zárt helyen tartanák.

A fertőzés veszélyének különösen kitett korosztályt, a 60 év fölöttieket arra kérik, ne menjenek tömegbe.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy több mint nyolc milliárd forintot különítettek el a vírus elleni védekezésre, olyan tevékenységek támogatására, olyan eszközök beszerzésre, amelyeket az operatív törzs indokoltnak lát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a három új beteg is iráni diák, akik az első felfedett eset kontaktjai, ugyanazon a rendezvényen voltak, mint az első beteg, szintén iráni diák. Mindhárman kontaktként már a Szent László Kórházban voltak.

Nehezen kimutatható a fertőzés

A kontaktokat megvizsgálják a laboratóriumokban, egy vizsgálatot követően egy ismétlő vizsgálatot végeznek el és vannak különösen indokolt esetek, amikor egy harmadik vizsgálatot is elvégeznek, így derült fény az utóbbi megbetegedésre.

A 12 ismert fertőzött közül négynek az első laboratóriumi vizsgálata negatív lett.

Ebből is látszik, hogy fertőzésről van szó, amely nehezen kimutatható, ismétlővizsgálatokra van szükség - tette hozzá Müller Cecília, hangsúlyozva, hogy azt a laboratóriumi módszert követik, amit a WHO javasolt.

Az eljárásrend eddig négyszer módosult, valószínűleg még a mai nap folyamán ötödször is fog. Ez már megtörtént volna kedd reggel, de kiderült, hogy lesz délután egy WHO-szakkonferencia, ezt meg akarják várni, hátha ki kell egészíteni a tervezett új eljárásrendet. Vélhetően változni fog a laboratóriumi vizsgálatok rendje - mondta az országos tisztifőorvos.

A kórházi látogatási tilalom kapcsán több dolgot pontosított Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy

  • nem tilos, a súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg látogatása, illetve a mellette tartózkodás,
  • a kiskorú mellett ott lehet a szülő, különösen akkor, ha a gyermek - bár erre még itthon még nem volt példa - kontaktként kerülne megfigyelésre,
  • a szülő nő mellett lehet az általa választott személy,
  • a beteget felkeresheti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy is.

Azt, hogy ez a gyakorlatban hogyan valósul meg, azt az adott intézmény házirendje határozza meg.

Az országos tisztifőorvos kéri a lakosságot ezek tudomásulvételére, hiszen ez éppen olyan, mint az influenzajárvány idején elrendelt tilalom, a szeretteik védelmében van erre szükség.

A bentlakásos intézményekkel kapcsolatban elmondta, a látogatási tilalom nem karantén, a látogatás nem ajánlott, az idősek védelme érdekében ugyanakkor nagyon fontos, hogy őket megvédjük. Szó sincs arról, hogy nem mehet be az intézménybe a postát, az élelmiszerszállító, és nem mehet ki az intézményből idős ember. Pusztán arról van szó, hogy a rokonok, ismerősök tartózkodjanak a látogatásoktól szeretteik védelmében.

Müller Cecília megerősítette, hogy 16 egészségügyi dolgozó karanténban van a Szent László Kórházban, az első tesztjük negatív, de következik a másik laborvizsgálat is. Azokról van szó, akik a súlyos állapotban lévő idős férfi beteget kezelték, körülötte forgolódtak. Elmondásuk szerint használták a védőfelszerelést. Szintén kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, hogy van elegendő lélegeztetőgép Magyarországon.

A nyolcmilliárd forint felhasználásáról elhangzott, hogy

minden olyan kiadás, amely a betegszám növekedését magkadályozza, prioritást élvez.

Haza tud jönni Olaszországból az, aki akar

Ha valaki haza akar jönni, azt meg tudja tenni, attól, hogy korlátozták az onnan érkező repülőjáratokat, hiszen közúton is van erre lehetőség. Arra kérték az Olaszországban tartózkodó magyarokat, hogy kövessék az olasz hatóságok utasításait. Ha hazajönnek, 14 napig maradjanak otthon, ha nincs tünetük, ha pedig van, értesítsék a házorvosukat.

Schengen belső térségében nagyon ritkán regisztrálják magukat az utazók, így nincs pontos szám arról, hány magyar van Olaszországban.

Ha Olaszország kiengedi a külföldieket, akkor az onnan hazatérőkre ugyanaz az eljárásrend vonatkozik majd, mint mindenki másra. Készülnek arra a szakemberek, hogy esetleg nagyobb tömegben érkeznek haza magyarok. Kikérdezik őket, hőmérsékletvizsgálatot végeznek, ha tünetet mutatnak, kiemelik őket.

Felhívta a figyelmet a lappangási időre és az egyéni felelősségre.

Ha járványos, fertőzött területről tér vissza valaki, és a munkáltatója lehetővé teszi, végezzen otthonról munkát. Müller Cecília abban bízik, hogy egyre kevesebb ilyen lesz, várják haza a magyarokat és bíznak abban, hogy fertőzött területre már nem utazik senki.

Az InfoRádió Kérdésére Lakatos Tibor elmondta, hogy készül a koronavírus magyarországi helyzetéről tájékoztató kormányzati portál angol nyelvű változata, az információs telefonvonalaknál dolgozóktól pedig angolul is kaphatnak tájékoztatást a külföldiek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×