eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Így áll most a NAT-vita: megmerevedtek az álláspontok

Az új Nemzeti Alaptanterv egyik kidolgozója szerint az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem a nemzeti kultúrát örökíti át. A bírálók aláírásgyűjtést indítottak, tüntetést és sztrájkot szerveznek a szeptemberi bevezetés ellen. Az ellenzék az Országgyűlésen próbál keresztülvinni egy javaslatot a visszavonásról, kevés eséllyel.

A megújult NAT miatt az ellenzék, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyartanárok Egyesülete, a Történelemtanárok Egylete, több ezer tanár és sok iskola is tiltakozik. Aláírásgyűjtés indult és tüntetés is lesz.

Legutóbb a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola bírálta a NAT-ot, mert

nem korszerű, nem gyerekbarát, nem csökkenti érdemben a tananyagot, nem ad időt a kritikus gondolkodásra és a kerettantervek kidolgozására, alkalmatlan a szövegértés fejlesztésére és az olvasás megszerettetésére,

továbbra is az időrendben történő történelemoktatást írja elő és túlzottan nacionalista.

A PDSZ sztrájkot szervez - erről az érdekképviselet elnöke, Szűcs Tamás beszélt az ATV-ben.

"A kongresszus úgy döntött, hogy április közepe és május közepe között ha másképpen nem is, de a szabadságkivétel koordinált eszközével élnie kell a PDSZ vezetésének."

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a NAT-ellenes petíció az ellenzék tudatos aknamunkája, és választási célú adatgyűjtés. A kritikákra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is reagált.

"A módosított NAT vállaltan hazafias, korszerű, és azt hiszem, hogy gyermekbarát abból a szempontból, hogy

csökkentettük a gyermekek terhelését, merthogy csökkentettük az óraszámot is.

Az, hogy a hazafiassága miatt politikai viták tárgya lett, az egy sajnálatos dolog, de például Amerikában teljesen természetes és normális, hogy a hazaszeretetre hazafias módon nevelik az iskolában is a gyermekeket. A korszerűségének az egyik bizonyítéka pedig éppen az, hogy pénzügyi ismeretek tekintetében bővíti a gyerekek tudását, vagy éppen az, hogy a természettudomány mint tantárgy is bekerült a NAT-ba."

Az alaptanterv egyik kidolgozója, Takaró Mihály a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, hogy a NAT soha nem látott szakmai szabadságot biztosít a pedagógusoknak; az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát, mondta az irodalomtörténész, aki korábban az M1-en beszélt arról, hogy a városi liberális irodalom kiegészül a nemzeti polgári irodalommal, valamint a határon túlra szorult magyar irodalommal.

"A XX. századi magyar irodalmat Kárpát-medencei magyar irodalomként fogjuk fel. Ezért került bele erdélyi vagy felvidéki írók anyaga, olyanok, amik sajnos 1948 után kimaradtak az irodalmi kánonból."

A kormány az elmúlt napokban egyértelművé tette, hogy a tiltakozások ellenére szeptemberben mindenképpen bevezeti az új NAT-ot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×