eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szlávik János: 18 ember van karanténban a László-kórházban, mindenki jól van

A Müller Cecília országos tisztifőorvossal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiderült, miért nem helyezték karantén alá az Olaszországból hazatért vízilabdázókat is.

Tájékoztatóra hívta a sajtó munkatársait szerda délután fél 4-re Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szlávik János infektológus főorvos a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb hírekről a Nemzeti Népegészségügyi Központba.

Müller Cecília elmondta, dinamikusan változik a helyzet, "napról napra, óráról órára". Először az olaszországi helyzetet ecsetelte, majd rámutatott: "ez közel van hozzánk".

Fontosnak tartotta tisztázni, hogy kategóriákkal kívánják tisztázni a koronavírussal kapcsolatos egyes fogalmakat:

  • gyanús esetek: azok, akiknek 38 fok feletti lázuk van, 14 napon belül olyan területen jártak, ahol a közösségi terjedés feltételei adottak (alacsony minősítésű a terjedési lehetőség számos távol-keleti országban, illetve Olaszország már megismert területein - ez február 25-ei állapotot tükröz.), kórházi kezelésre szorulnak. Tünetek nélkül nincs gyanú. Magyarországon egyelőre egyetlen gyanús esetnél sem igazolódott a gyanú.
  • kontaktszemély: 2 méteren belül vagy repülés során 2 ülésnyi távolságra volt gyanús esettől.
  • járványügyi megfigyelés alá vonás: minden esetben egyedi döntés születik. Ha valaki karanténterületen tartózkodik, nincs kockáztatás, 14 napig szigorú elkülönítés, zárlat van. Ha valaki nem zárlat alá helyezett területen tartózkodott - ilyen Olaszország, ahol Bresciában meccselt az egri vízilabdacsapat is -, akkor nem kell zárlat alá venni a pácienst. Rendkívül részletes kikérdezés szükséges minden esetben.

Szlávik János a Szent László Kórház karanténban lévő érintettjei állapotáról beszélt. Mindenki, aki ott van, jól van, a kambodzsai érintettek karanténja pénteken lejár. A Milánóból - járványgócból - hazaérkezettekkel kapcsolatban elmondta, a középiskolás lányok még 11 napig nem érintkezhetnek senkivel, de rendkívül jól tűrik ezt, tanárjaik és az őket szállító buszsofőrök szintén. Összesen 18 ember van jelenleg ott karanténban.

Müller Cecília elmondta még, bőségesen van hely még a karanténban, "a rendszer felállt",

több száz beteg elhelyezése biztosítható.

Szlávik János ezzel összefüggésben "pavilonrendszerről" beszélt: nem fekvőbeteg-ellátó intézményekben végeznének nagyobb létszámú elkülönítést, hiszen ezekben az intézményekben a gyógyítás az elsődleges, nem az elkülönítés. Müller Cecília ezt kiegészítve elárulta: a katasztrófavédelemtől kaptak erre kijelölt, komfortos, kényelmes objektumokat. "Van egy egész lista, megnyugtatóan áttekintettem, olyan épületekben gondolkodunk, amelyek motelszerű, hotelszerű épületek, amelyekben 2 hetet humánus módon el lehet tölteni."

Szlávik János kérdésre válaszolva megerősítette, a fertőzöttek halálozási aránya 2-3 százaléknál nem nagyobb, és

jellemzően olyanok halnak meg, akik idősek vagy más krónikus betegségük van.

"A járvány gyengébb, mint korábban a SARS vírus esetén" - tette egyértelművé.

Müller Cecília elmondta még, Olaszországban nem egyértelmű még a koronavírus behurcolásának mikéntje.

Szlávik János beszélt az olaszországi kamionsofőr ügyéről is, ő is bent van a karanténban, de a többiekhez hasonlóan jól érzi magát és teljesen tünetmentes. Erre az ügyre kapcsolódva azért Müller Cecília megjegyezte: várják az Észak-Olaszországban járt kamionosok jelentkezését, ezzel kapcsolatban ajánlásokat fogalmaztak meg az érintett cégek felé.

Müller Cecília a közvéleményt élénken érdeklő

szájmaszkhelyzetre

is kitért: az egészségügyi szolgáltatóknak kötelező "egyéni védőfelszerelést" biztosítani, ilyenekkel a háziorvosokat hamarosan el is látják. (A háziorvosok részéről nem érkezett jelzés hozzájuk, hogy a helyzet túlterhelést okozna nekik.)

Tisztázta még azt is:

nem létezik koronavírus-gyorsteszt,

csak pár órás laboratóriumi vizsgálat van, vagyis a lakosság nem tudja magát tesztelni, de ehhez az eljárásrendhez ragaszkodnak is.

"Szájmaszk viselése teljesen egészséges emberek számára teljesen felesleges" - hívta fel a figyelmet Müller Cecília, aki azt is elmondta, a koronavírus-gyanús esetekhez teljesen hermetikusan záró felszereléssel mennek ki a mentők, erre megvan a megfelelő, szakszerű eljárásrend.

Többször határozottan kijelentette:

az összes beérkezett laboratóriumi minta negatív volt.

Külön kitért még a Bresciában járt vízilabdázókra: klóros vízben a koronavírus kifejezetten gyorsan pusztul ez az "érzékeny vírus", amely egyébként hamar kiszárad.

A két zöld számra (0680 277455 és 0680 277456) megítélése szerint nem érkezik túlságosan sok hívás, igaz, a kínai helyzet kiteljesedésekor, illetve mostanság van némi dúsulás. Kérdéseket a koronavirus@bm.gov.hu ímélcímre lehet küldeni.

Hivatalos tájékoztatásért szerinte az NNK honlapjára kell rámenni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×