eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eddig két koronavírusos magyarról tudnak a magyar hatóságok - napinfó

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon a Kopint-Tárki.

Eddig két koronavírusos magyarról tudnak a magyar hatóságok, egyiküket Ausztriában, a másikat Japánban kezelik. Magyarországon ugyanakkor továbbra sincs igazolt fertőzött - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az operatív törzs továbbra sem javasolja az utazást a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba. A határokon szigorították az ellenőrzést, a belépési pontokon szakemberek végzik a fertőzött területekről érkezők vizsgálatát.

Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban - mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa. Szlávik János közölte: mind a 18-an, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: azt a helyzetet is tudják kezelni, ha esetleg hirtelen nőne azoknak a száma, akiknek megfigyelése kórházi karantént igényel.

A Kanári-szigeteken az egészségügyi irányelveknek megfelelően két hétig tarthat a karantén a koronavírus által érintett tenerifei szállodában. A tenerifei hotelben öt magyar állampolgár van, akik a legutolsó információk szerint jól vannak.

Összehangolt európai fellépést sürget a koronavírus ellen az uniós egészségügyi biztos. Sztella Kiriakídisz ugyanakkor hangsúlyozta: nincs ok pánikra. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója megerősítette: a WHO felgyorsítja az együttműködést azért, hogy Olaszország valamennyi régiója egyformán felkészült legyen a helyzet kezelésére.

Európa szerte rendkívüli intézkedéseket vezettek be a koronavírus terjedésének megakadályozására. Németországban már három tartományban jelent meg a kórokozó, és 21-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Horvátországban már a harmadik embernél mutatták ki a kórokozót, és azonosították az első fertőzést Észak-Macedóniában, Grúziában és Norvégiában is.

Kismértékben emelkedett az influenzás megbetegedések száma az elmúlt héten. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint 38.900 ember fordult a kór tüneteivel orvoshoz, 1.700-zal több mint egy héttel korábban.

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester feszítettnek nevezte az új büdzsét, amelyben szociális célokra 2 milliárd forint áll rendelkezésre. A költségvetésnek fontos zöld és klímavédelmi céljai is vannak. A főpolgármester halaszthatatlannak nevezte a Lánchíd felújítását, amely még az idén megkezdődik.

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés. A határozat szerint erre azért van szükség, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve, hogy a főváros kiemelt közparkját ne érjék történeti, tradicionális és használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások.

Megvizsgáltatja a Liszt Ferenc-repülőtér környezetterhelését a Fővárosi Közgyűlés. A hatástanulmánynak fel kell tárnia a tényleges környezetterhelést, továbbá be kell mutatnia, hogy az utasforgalom növekedése milyen hatással lehet Budapest környezeti állapotára.

A jövőben kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak. A Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot pedig Benkő Nóra irányítja majd. A képviselők arról is határoztak, hogy hét színház az állammal közös fenntartásban működjön tovább.

Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon a Kopint-Tárki. Palócz Éva, a cég vezérigazgatója azt mondta: az elemzők óvatosságának egyik alapja az, hogy a kiugró eredményű esztendőket rendszerint átlagosak követik. Az előrejelzés emellett több kockázati tényezővel is számol.

Az Európai Bizottság szerint egyedülálló mértékben nőtt a magyar gazdaság, amely mára az unió egyik legmagasabb GDP-növekedési rátájával rendelkezik. A brüsszeli testület országjelentése szerint az oktatás terén Magyarország az uniós átlag alatt teljesít, és bár kissé javultak az egészségügyi szolgáltatások, továbbra sem hatékony az ellátás.

Nem veszi át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját Szabó István filmrendező - közölte az egyesület. Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező elismerését a közelmúltban többen is kifogásolták az ügynökmúltja miatt.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×